Τέσσερα χρόνια αφότου η Epic Games μήνυσε τη Google για αντιμονοπωλιακές πρακτικές σε σχέση με το κατάστημα εφαρμογών – μια υπόθεση που κέρδισε τον περασμένο Δεκέμβριο – η εταιρεία στοχεύει ξανά τη Google αλλά και τη Samsung. Η Epic Games κατηγορεί τις τεχνολογικές εταιρείες για παράνομη συνωμοσία για την υπονόμευση καταστημάτων εφαρμογών τρίτων.

Η νέα μήνυση δίνει έμφαση στη λειτουργία “Auto Blockerτης Samsung, η οποία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή στα νέα τηλέφωνα Samsung. Αυτή η λειτουργία εμποδίζει τους χρήστες να κάνουν εγκατάσταση εφαρμογών, εκτός κι εάν προέρχονται από «εξουσιοδοτημένες πηγές» και συγκεκριμένα από τα καταστήματα εφαρμογών της Google και της Samsung. Σύμφωνα με την Epic Games, δεν επιτρέπεται η λήψη εφαρμογών από άλλα καταστήματα.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκή Ένωση: Το Epic Games Store έφτασε στο iPad

Όταν η Epic υπέβαλε τις αρχικές της αγωγές κατά της Google και της Apple τον Αύγουστο του 2020, δεν είχε ακόμη το δικό της κατάστημα εφαρμογών για κινητά. Από τον Αύγουστο, όμως, του τρέχοντος έτους είναι διαθέσιμο το Epic Games Store σε Android συσκευές παγκοσμίως και σε iPhone στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές της ΕΕ ανάγκασε την Apple να επιτρέψει εναλλακτικά καταστήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Epic Games, ένα μήνα πριν κυκλοφορήσει το δικό της κατάστημα, η Samsung αποφάσισε να ενεργοποιήσει το Auto Blocker από προεπιλογή, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους νέους αγοραστές τηλεφώνων να εγκαταστήσουν ανταγωνιστικές εφαρμογές. Η Epic ισχυρίζεται ότι χρειάζεται «μια διαδικασία 21 βημάτων» για τη λήψη ενός τρίτου καταστήματος εφαρμογών σε ένα τηλέφωνο Samsung, κάτι που κουράζει τους χρήστες.

Επίσης, η διαδικασία απενεργοποίησης του Auto Blocker φαίνεται να είναι δύσκολη. Οι χρήστες πρέπει να ακολουθήσουν πολλά βήματα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Ένα από τα βήματα ρωτά αν οι χρήστες είναι σίγουροι για την απενεργοποίηση καθώς “Το Auto Blocker διατηρεί το τηλέφωνό σας ασφαλές αποκλείοντας απειλές και άλλες ύποπτες δραστηριότητες“.

Η Epic Games ισχυρίζεται ότι η υπόσχεση για ασφάλεια είναι εντελώς ψεύτικη: «Το Auto Blocker δεν διενεργεί αξιολόγηση της ασφάλειας οποιασδήποτε πηγής ή εφαρμογής πριν αποκλείσει μια εγκατάσταση», αναφέρει η καταγγελία.

Δείτε επίσης:

Epic Games, Electronic Arts & Roblox κατηγορούνται για παραπλάνηση παικτών

«Αυτό δεν έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από κακόβουλο λογισμικό, κάτι που θα ήταν ένας απολύτως νόμιμος σκοπός», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Epic, Tim Sweeney. «Αυτό έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τον ανταγωνισμό».

Ουσιαστικά, η Epic Games υποστηρίζει ότι με αυτές τις πρακτικές περιορίζεται ο ανταγωνισμός, αποθαρρύνοντας τους χρήστες να εξερευνήσουν εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών που θα μπορούσαν να προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες και δυνητικά καλύτερες προσφορές.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να καταπνίξουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στο οικοσύστημα εφαρμογών, καθώς οι μικρότεροι προγραμματιστές μπορεί να δυσκολευτούν να προσεγγίσουν κοινό εάν η διανομή τους περιορίζεται σε λίγα μόνο ελεγχόμενα κανάλια.

Με την υποβολή αυτής της αγωγής, η Epic στοχεύει να αμφισβητήσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως μονοπωλιακή συμπεριφορά που θα μπορούσε να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην αγορά εφαρμογών για κινητά.

Σε μια συνέντευξη με δημοσιογράφους, ωστόσο, ο Sweeney παραδέχεται ότι δεν έχει ακόμη αποδείξεις ότι η Google και η Samsung συνεννοήθηκαν για να “χτυπήσουν” τον ανταγωνισμό. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι στην πραγματικότητα δεν ρώτησε τη Samsung εάν η εταιρεία θα έκανε το Epic Games Store «εξουσιοδοτημένη πηγή».

Δείτε επίσης: Αυξήσεις τιμών στη σειρά Samsung Galaxy FE;

Ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αγωνίζεται για λογαριασμό όλων των προγραμματιστών εφαρμογών, όχι μόνο της Epic.

Αυτό που φαίνεται να ζήτησε από τη Samsung είναι να αλλάξει το Auto Blocker ώστε να είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή είτε να δημιουργήσει «ένα τίμιο whitelisting process» που θα επέτρεπε αυτόματα στις εφαρμογές να περάσουν από το νέο εμπόδιο της Samsung. Όταν η Samsung και η Epic  Games δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη «βάση» αυτού του whitelisting process, η Epic απείλησε να κινηθεί νομικά.

Πηγή: www.theverge.com