Για μια δεκαετία, ο Elon Musk υποστήριζε, ότι μια μέρα τα Tesla αυτοκίνητα θα οδηγούν μόνα τους ως robotaxi.

Την επόμενη εβδομάδα, η εταιρεία θα παρουσιάσει τη σχεδίαση των αυτόνομων ταξί της.

Παρά τα χρόνια τολμηρών προβλέψεων και τις χαμένες προθεσμίες, οι θαυμαστές της εταιρείας διατηρούν την ελπίδα ότι ο Elon Musk θα καταφέρει τελικά να εντυπωσιάσει σε μια εκδήλωση στις 10 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Αυξάνονται οι πωλήσεις οχημάτων Tesla

Όποια και να είναι η παρουσίαση της εταιρείας την ημέρα του robotaxi, οι ειδικοί παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με τη στρατηγική της, αναφέροντας την τεχνολογία Autopilot και FSD ως δείκτες της προόδου της Tesla ή της καθυστέρησής της.

Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας που ο Elon Musk υποσχέθηκε οχήματα χωρίς οδηγό, οι ανταγωνιστές προχώρησαν στην κατασκευή τους.

Δείτε περισσότερα: Η Tesla θα κυκλοφορήσει το Full Self-Driving στην Ευρώπη το επόμενο έτος

Η Waymo, που ανήκει στην Alphabet, διαθέτει ήδη μια εμπορική υπηρεσία ρομποτικά ταξί σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, με περισσότερες από 100.000 πληρωμένες διαδρομές την εβδομάδα από τον Αύγουστο.

Η Zoox, που ανήκει στην Amazon, ξεκίνησε δοκιμές για βόλτες υπαλλήλων τον Φεβρουάριο του 2023, με στόχο την κυκλοφορία της δικής της υπηρεσίας robotaxi. Παράλληλα, στην Κίνα, οι Pony.ai και Baidu προσφέρουν επίσης εμπορικές υπηρεσίες robotaxi.

Η αγορά έχει τη δυνατότητα να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα. Σε μια αισιόδοξη εκτίμηση, η Raymond James προβλέπει ότι οι ετήσιες κρατήσεις από robotaxi θα φτάσουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Διαβάστε ακόμη: Εκατομμύρια αυτοκίνητα Kia ευάλωτα σε hack λόγω ευπάθειας

Με την επιβράδυνση στην αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ενδέχεται να κατευθύνουν την Tesla προς την αυτονομία.

Πηγή: cnbc