Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας, Ken Paxton, υπέβαλε μήνυση κατά του TikTok, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία μοιράστηκε και πούλησε παράνομα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων. Εκτός από το ότι είναι εντελώς λάθος, αυτό παραβιάζει επίσης έναν νέο κρατικό νόμο που αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το TikTok αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς αργότερα την ίδια ημέρα.

Δείτε επίσης: Η Apple λανσάρει νέα Creative Activities για τους δασκάλους

Ο νόμος, γνωστός ως Securing Children Online μέσω του Parental Empowerment Act, περιορίζει τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τη διανομή ή την πώληση προσωπικών στοιχείων ανηλίκων χωρίς τη συγκατάθεση γονέα ή κηδεμόνα. Τέθηκε σε ισχύ από το νομοθετικό σώμα πέρυσι, και τμήματα του νόμου τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου και επιβάλλουν επίσης στις πλατφόρμες να προσφέρουν εργαλεία σε επαληθευμένους γονείς για να παρακολουθούν τους λογαριασμούς των παιδιών τους.

Ο Paxton λέει ότι το TikTok απέτυχε να συμμορφωθεί με αυτές τις απαιτήσεις, αναφέρει το The Texas Tribune. Το TikTok προσφέρει μια λειτουργία “family pairing” που επιτρέπει στους γονείς να συνδέουν τους λογαριασμούς τους με τους εφήβους τους και να διαχειρίζονται ορισμένες ρυθμίσεις. Ωστόσο, η νομοθεσία του Τέξας απαιτεί από τους γονείς να επαληθεύουν την ταυτότητά τους μέσω μιας «εμπορικά λογικής μεθόδου», την οποία το σύστημα του TikTok δεν επιβάλλει επί του παρόντος. Επιπλέον, η λειτουργία απαιτεί τη συγκατάθεση του ανηλίκου για να πραγματοποιηθεί η σύζευξη.

Δείτε ακόμα: Προγραμματιστές γιορτάζουν τις δημιουργίες τους στο ROC Game Fest

Ο Paxton ισχυρίζεται περαιτέρω ότι το TikTok μοιράζεται και πουλά παράνομα προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης ανηλίκων με τρίτα μέρη, όπως διαφημιστές και μηχανές αναζήτησης. Ισχυρίζεται επίσης ότι η πλατφόρμα παρουσιάζει παράνομα στοχευμένες διαφημίσεις σε χρήστες που είναι γνωστό ότι είναι ανήλικοι.

Ένας εκπρόσωπος του TikTok απέρριψε τους ισχυρισμούς του Paxton, τονίζοντας τους διαθέσιμους διαδικτυακούς πόρους που επιτρέπουν στους γονείς σε πολιτείες όπως το Τέξας να ζητήσουν τη διαγραφή του λογαριασμού του εφήβου τους. Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι, σύμφωνα με τις πολιτικές απορρήτου του TikTok, η εταιρεία δεν πουλά προσωπικές πληροφορίες και δεν μοιράζεται προσωπικά δεδομένα σε περιοχές όπου περιορίζονται από το νόμο.

Η αγωγή του Paxton υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στο Galveston. Αυτή η κατάθεση ακολουθεί μια προηγούμενη απόφαση τον Αύγουστο, όταν ένας ομοσπονδιακός περιφερειακός δικαστής σταμάτησε προσωρινά τμήματα του νόμου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συνταγματικότητά του.

Δείτε επίσης: T-Mobile: Πληρώνει $ 31,5 εκατ. για παραβιάσεις δεδομένων

Δύο χωριστές νομικές προσφυγές έχουν ασκηθεί κατά του νόμου. Η μία κατατέθηκε από ομάδες τεχνολογικής βιομηχανίας που αντιπροσωπεύουν μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το YouTube και το Meta, ενώ το άλλο προερχόταν από έναν οργανισμό υπεράσπισης του ελεύθερου λόγου.

Πηγή: phonearena