Εδώ και χρόνια, η NASA έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: να στείλει ανθρώπους στον Άρη έως το 2035. Η επανδρωμένη αποστολή θα περιλαμβάνει ένα ταξίδι που θα διαρκέσει έξι έως επτά μήνες για τη μεταφορά και άλλους τόσους για την επιστροφή στη Γη. Οι αστροναύτες θα μπορούσαν να περάσουν έως και 500 ημέρες στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, συλλέγοντας πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται πολύ για τον Άρη, λόγω των γεωλογικών και ατμοσφαιρικών χαρακτηριστικών του. Ο πλανήτης σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και κάποτε είχε πυκνότερη ατμόσφαιρα και άφθονο υγρό νερό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Άρης είχε ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια, αλλά σήμερα είναι ξηρός, χωρίς υγρό νερό στην επιφάνειά του.

Δείτε επίσης: Freya Castle: Το Perseverance της NASA ανακάλυψε ασυνήθιστο ασπρόμαυρο βράχο στον Άρη

Οι ρομποτικές αποστολές έχουν επιστρέψει στη Γη σημαντικές πληροφορίες για τον πλανήτη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο του Άρη εμφανίζουν έντονες αντιθέσεις. Οι αστρονόμοι έχουν δει ότι ο Άρης φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στο ηλιακό σύστημα και η επιφάνειά του καλύπτεται από κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί από πτώσεις αστεροειδών. Η αποστολή ανθρώπων θα βοηθήσει στην καλύτερη μελέτη αυτών των χαρακτηριστικών του Άρη για την κατανόηση της πρώιμης ιστορίας του πλανήτη και των δυνατοτήτων του για υποστήριξη ζωής.

Ποια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν με την αποστολή ανθρώπων στον Άρη;

Οι επιστήμονες της NASA θέλουν να οργανώσουν τις μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές, έχοντας στο νου τους κάποια βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Το πιο σημαντικό είναι αν υπάρχει ζωή στον Άρη σήμερα. Οι ειδικοί ψάχνουν εδώ και καιρό για σημάδια ζωής δεδομένου ότι η Γη και ο Άρης είχαν παρόμοιες συνθήκες πριν από πολλά χρόνια.

Δείτε επίσης: SpaceX: Θα στείλει πέντε Starship χωρίς πλήρωμα στον Άρη (έως το 2026)

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα σχετίζεται με το πώς ο Άρης έχασε το άφθονο υγρό νερό του και μεγάλο μέρος της ατμόσφαιράς του.

Η NASA προετοιμάζεται για την αποστολή στον Άρη, στέλνοντας πρώτα ανθρώπους στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis. Το πρόγραμμα Artemis θα χρησιμεύσει ως εκπαίδευση για την εξερεύνηση του Άρη, επιτρέποντας στους αστροναύτες να ζουν και να εργάζονται στη Σελήνη

για μήνες. Η NASA θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που θα αποκτήσει από τη σεληνιακή αποστολή για να αναπτύξει τις τεχνολογίες και τις δεξιότητες που απαιτούνται για μια επιτυχημένη αποστολή στον Άρη.

Ήδη, η αποστολή Artemis I τον Νοέμβριο του 2022 ήταν επιτυχημένη. Η αποστολή χωρίς πλήρωμα εκτοξεύτηκε με επιτυχία μέσω του Space Launch System (SLS) και του διαστημικού σκάφους Orion. Βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη. Η πρώτη αποστολή με πλήρωμα, Artemis III, έχει προγραμματιστεί για το 2026 και λέγεται ότι οι αστροναύτες θα προσεδαφιστούν στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Οι αστροναύτες θα δημιουργήσουν ενδιαιτήματα στη σεληνιακή επιφάνεια, εξορύσσοντας και καθαρίζοντας το νερό από τους υπόγειους πάγους. Αυτή η εμπειρία θα είναι κρίσιμη για την εξερεύνηση του Άρη, η οποία θα απαιτήσει παρόμοιες τεχνικές επιβίωσης. Αν και η αποστολή ανθρώπων στον Άρη απέχει ακόμη μια δεκαετία, η συνεχής πρόοδος της NASA με το πρόγραμμα Artemis μας δίνει ελπίδες για την επιτυχημένη μεταφορά αστροναυτών στον κόκκινο πλανήτη.

Δείτε επίσης: Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον πλανήτη Άρη

NASA: Θέλει να στείλει ανθρώπους στον Άρη έως το 2035

Τον Ιούλιο, η NASA ολοκλήρωσε ένα πείραμα προσομοίωσης της ζωής στον Άρη, διάρκειας ενός έτους. Στις 25 Ιουνίου 2023, τέσσερις εθελοντές ξεκίνησαν το πρόγραμμα προσομοίωσης, μπαίνοντας σε έναν βιότοπο που μοιάζει με τον Άρη. Για ένα χρόνο βρίσκονταν εκεί μέσα και έρχονταν καθημερινά αντιμέτωποι με τις συνθήκες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη. Οι τέσσερις εθελοντές έκαναν επιστημονικά πειράματα, εξασκήθηκαν σε εικονικά Marswalks και καλλιέργησαν μερικά από τα δικά τους τρόφιμα, φέρνοντας μαζί τους λίγο πράσινο από τη Γη.

Η NASA σχεδιάζει να πραγματοποιήσει άλλα δύο πειράματα διάρκειας ενός έτους στον βιότοπο. Η επόμενη αποστολή θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2025.

Πηγή: www.firstpost.com