Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge πραγματοποίησε μια μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προειδοποιήσεων ασφαλείας των προγραμμάτων περιήγησης. Oι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προειδοποιήσεις πρέπει να είναι λιγότερες ποσοτικά και πιο συγκεκριμένες, προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

[pwal id=”58463355″ description=”Για πρόσβαση στο πλήρες άρθρο, παρακαλούμε επιλέξτε ένα από τα παρακάτω:“]

Οι ειδικοί μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διατυπώνεται το μήνυμα της προειδοποίησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες θα δίνουν την πρέπουσα σημασία σε αυτό και επισήμαναν ότι οι ασαφείς προειδοποιήσεις του τύπου “η συγκεκριμένη ιστοσελίδα μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή σας” δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, καθώς είναι πολύ γενικές.

Αντιθέτως οι ερευνητές τόνισαν ότι το προειδοποιητικό κείμενο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πιο ακριβή και μη τεχνική περιγραφή των κινδύνων που ελλοχεύει η επίσκεψη των «ύποπτων» ιστοσελίδων. Για παράδειγμα, ένα μήνυμα του τύπου «αυτή τη σελίδα θα μπορούσε να μολύνει τον υπολογιστή σας με κακόβουλο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για την κλοπή  των στοιχείων της πιστωτική σας κάρτας και του τραπεζικού σας λογαριασμού» θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι σημαντικός αριθμός χρηστών έχει απενεργοποιήσει τις προειδοποιήσεις ασφάλειας του προγράμματος περιήγησης, ή θα το έπρατταν αν γνώριζαν.

[/pwal]