Οι διαρκείς παραβιάσεις κωδικών πρόσβασης και οι αποκαλύψεις του Snowden σχετικά με τις παρακολουθήσεις της κυβέρνησης έχουν εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι υπηρεσίες cloud και e-mail δεν κρυπτογραφούν τα δεδομένων που αποθηκεύονται στον κεντρικό υπολογιστή τους;

Οι αποκαλύψεις ανάγκασαν τους δημοφιλείς γίγαντες του διαδικτύου όπως η Google και η Yahoo να συλλογιστούν σχετικά με τα θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας και η ανταπόκριση άρχισε με την ενίσχυση της κρυπτογράφησης τους, επιτρέποντας HTTPS από προεπιλογή και αφαίρεση της επιλογής για να την απενεργοποίηση του.

Πριν λίγες ημέρες, η Google παραδέχθηκε ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα τους διαβάζουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων μας, συμπεριλαμβανομένων των εισερχόμενων και εξερχόμενων e-mail για να μας παράσχουν προσωπικά σχετικές διαφημίσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι γίγαντες του Διαδικτύου κάνουν γενικά κρυπτογραφούν τα δεδομένα μας, αλλά έχουν το κλειδί, έτσι ώστε να μπορούν να το αποκρυπτογραφήσουν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν.

Η κρυπτογράφηση είναι υποχρεωτική στο σύγχρονο διαδίκτυο και τις υπηρεσίες και θα πρέπει να εξετάζει την κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση των δεδομένων μας σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να παρακολουθεί χωρίς να το γνωρίζουμε. Αυτός ο μηχανισμός κρυπτογράφησης ονομάζεται End-to-End Κρυπτογράφηση, αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο των μηνυμάτων μας θα πρέπει να είναι γνωστό σε εμάς και το πρόγραμμα περιήγησης μας, αλλά όχι στην ίδια την Google.

Περισσότερα μπορείτε να μάθετε εδώ.