Την περασμένη εβδομάδα, οι hackers του Rex Mundi, μιας ομάδας που είναι γνωστή για την κλοπή δεδομένων από διάφορες εταιρείες τις οποίες στη συνέχεια εκβιάζει, ανακοίνωσε την παραβίαση των συστημάτων της βελγικής εταιρείας Hosting AlfaNet. Την Παρασκευή το βράδυ, οι εκβιαστές δημοσίευσαν τα ονόματα 12.000 πελατών της εταιρείας.

Εκπρόσωποι της εταιρείας δεν έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις σχετικά με το περιστατικό. Σύμφωνα με ένα μήνυμα που δημοσιεύθηκε από τους hackers την Παρασκευή δίπλα στα ονόματα των πελατών, οι εκπρόσωποι δεν έχουν απαντήσει ούτε στα e-mail των hackers.

Είναι ενδιαφέρον ότι πέρασε η προθεσμία των 24 ωρών, αλλά δεν έχουν δημοσιεύσει οποιαδήποτε άλλα δεδομένα των πελατών όπως απειλούσαν.

Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει να καταβάλει το ποσό, προκειμένου να τα δεδομένα των πελατών της να μην καταλήξουν online. Αν αυτή είναι η περίπτωση, είναι πιθανό ότι οι hackers

έχουν αποκτήσει βαθιά πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η Rex Mundi να μην έχει αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και ότι ήταν απλά κενές απειλές.

Στο παρελθόν, πολλές οργανώσεις παραδέχτηκαν ότι η Rex Mundi είχε παραβιάσει τα συστήματα τους. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης και κάποιες αμφισβητούμενες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της βελγικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Numericable, η εταιρεία αρνήθηκε ότι οι hackers θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες πελατών. Λίγο μετά, οι εγκληματίες δημοσίευσαν αρχείο που έμοιαζε να περιέχει πληροφορίες επικοινωνίας περίπου 6.000 ατόμων.

Το καλοκαίρι του 2013, η Rex Mundi ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τα συστήματα του βελγικού γραφείου ευρέσεως εργασίας Habeas. Μετά προσπάθησε να εκβιάσει την εταιρεία, αλλά δημοσίευσαν ένα μήνυμα όπου παραδέχονταν ότι τα περισσότερα από τα δεδομένα που μεταφόρτωσαν από τους διακομιστές του Habeas ήταν «junk».