Οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφουν για ακόμη μια φορά το δάχτυλο προς την κινεζική κυβέρνηση, κατηγορώντας την για κατασκοπεία, με σκοπό την υποκλοπή οικονομικών και άλλων απόρρητων πληροφοριών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει καταθέσει ποινικές διώξεις εναντίον πέντε hackers του κινεζικού στρατού, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την κλοπή αμερικανικών εμπορικών μυστικών, μέσω κυβερνοκατασκοπείας.

Οι κινέζοι hackers κατηγορούνται ότι στόχευαν έξι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, των μέταλλων και των προϊόντων ηλιακής ενέργειας.

“Αυτή είναι μια υπόθεση οικονομικής κατασκοπείας από μέλη του κινεζικού στρατού, και είναι η πρώτη φορά που απαγγέλονται κατηγορίες εναντίον ενός κράτους, για αυτό το είδος hacking», δήλωσε ο Eric Holder, Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ.

Επιπλέον ο James Comey, διευθυντής του FBI, δήλωσε σε μια συνέντευξη για το NBC News, ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την κυβερνοκατασκοπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκτήσει οικονομικό πλεονέκτημα για τις κρατικές βιομηχανίες της.

Οι κατηγορίες αυτές, ωστόσο, φαντάζουν υποκριτικές, καθώς πολυάριθμες εκθέσεις που βασίζονται σε έγγραφα που διέρρευσαν από τον Edward Snowden, δείχνουν ότι η ΝSA εμπλέκεται σε υποθέσεις κατασκοπείας έναντι πολλαπλών οργανισμών διαφόρων χωρών, με σκοπό το οικονομικό ώφελος.