Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πεπεισμένη ότι ο Edward Snowden δεν έχει εργαστεί μόνος του για την συλλογή των αρχείων της NSA που μοιράστηκε με λίγους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με ένα νέο σύνολο εγγράφων που αφορούν την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Lavabit, η οποία έκλεισε πέρυσι μετά από την απαίτηση των ομοσπονδιακών επειδή η εταιρεία κοινοποίησε τα ιδιωτικά κλειδιά κρυπτογράφησής της, η κυβέρνηση εξετάζει δύο λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Snowden.

Οι δύο διευθύνσεις, Cincinnatus@lavabit.com και edsnowden@lavabit.com, έχουν συνδεθεί με τον πληροφοριοδότη και είναι ο λόγος για τον οποίο οι ομοσπονδιακοί έχουν προσπαθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση στα κλειδιά κρυπτογράφησης του Lavabit, ακόμα κι αν η κοινοποίηση των κλειδιών SSL θα εξέθετε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς, όχι μόνο του Snowden.

Το αρχείο αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον εντοπισμό των στοιχείων ταυτότητας των χρηστών των λογαριασμών, των συνωμοτών και άλλων που συνδέονται με αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων σχετικά με το ποιος δημιούργησε, χρησιμοποίησε και επικοινώνησε μέσω αυτών των λογαριασμών.

Το ένταλμα για το Lavabit εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία πρέπει να παρέχει οποιαδήποτε πληροφορία για την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Ladar Levison του Lavabit συμμορφώθηκε με την απόφαση, αφού το δικαστήριο του όρισε πρόστιμο 5.000 δολαρίων την ημέρα, και παρέδωσε στους ομοσπονδιακούς ένα δυσανάγνωστο κλειδί SSLεκτυπωμένο σε χαρτί. Αφού κοινοποίησε τα κλειδιά κρυπτογράφησης, ο Levison αποφάσισε να κλείσει την υπηρεσία.

Ενώ η διεύθυνση Edsnowden@lavabit.com είναι αρκετά αυτονόητη, φαίνεται ότι ο πληροφοριοδότης χρησιμοποίησε το Cincinnatus@lavabit.com για να οργανώσει ένα «Crypto Party» στη Χαβάη το Δεκέμβριο του 2012, την ίδια περίοδο που ήρθε σε επαφή με τον Glenn Greenwald από τον ίδιο λογαριασμό. Αυτή τη χρονική στιγμή, προσπαθούσε να διδάξει στους ανθρώπους πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την ηλεκτρονική υποκλοπή.

Στη συνέχεια, ο Edward Snowden προσπάθησε να πείσει τον Greenwald ότι η ιστορία του είναι αληθινή και τελικά κοινοποίησε περίπου 200.000 έγγραφα από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, όπου αποκαλύπτει την έκταση της συσκευής μαζικής παρακολούθησης που δημιουργήθηκε από τον οργανισμό και την πλήρη περιφρόνηση προς η προστασία της ιδιωτικής ζωής των αθώων χρηστών του διαδικτύου.

Ακόμα κι αν έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τις πρώτες αναφορές, ένας μικρός αριθμός των αρχείων έχει δημοσιευθεί μέχρι στιγμής και υπάρχουν πολλά περισσότερα που εκθέτουν τα προγράμματα που στοχεύουν απλούς χρήστες του Ίντερνετ, ολόκληρες χώρες, πολιτικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή τον παγκόσμιους οργανισμούς.