Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται πως προσπαθεί να ξεφορτωθεί όλους τους υπολογιστές με επεξεργαστές Intel ή ΑMD, δημιουργώντας αντ’ αυτού τη δική της πλατφόρμα, η οποία θα βασίζεται σε ARM-based αρχιτεκτονική.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τρεις κρατικές ρωσικές εταιρείες θα συνεργαστούν για τη δημιουργία των επεξεργαστών, οι οποίοι θα σχεδιαστούν με βάση την αρχιτεκτονική Cortex-A57 64-bit της εταιρείας ARM.

Οι επεξεργαστές θα είναι εξοπλισμένοι με τουλάχιστον οκτώ πυρήνες, θα κατασκευαστούν στα 28nm και θα προσφέρουν ταχύτητα έως 2GHz ή ακόμη μεγαλύτερη.

Οι επεξεργαστές θα φέρουν την ονομασία Baikal, η οποία πρόκειται για τη βαθύτερη λίμνη στον κόσμο και βρίσκεται φυσικά στην Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατασκευαστούν δύο τύποι επεξεργαστών, οι Baikal M και M/S.

Οι επεξεργαστές Baikal, οι οποίοι αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2015, πρόκειται να εγκατασταθούν σε υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από κυβερνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία, οι εν λόγω οργανισμοί δαπανούν  το ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά 700.000 προσωπικών υπολογιστών και 300.000 server σε ετήσια βάση.