Το Τropico 5, το τελευταίο παιχνίδι στρατηγικής της Kalypso Media, απαγορεύτηκε από την στρατιωτική κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, με την αιτιολογία ότι μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα της χώρας και να πλήξει την εθνική ασφάλεια.

Παρά το ανάλαφρο και χιουμοριστικό του περιεχόμενο, το Τropico 5 φαίνεται πως προκαλεί ανησυχία στους κυβερνόντες. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ο παίχτης υποδύεται τον δικτάτορα σε ένα νησί, αποκρούει στρατιωτικά πραξικοπήματα, νοθεύει τις εκλογές, «εξαφανίζει» τους διαφωνούντες και γενικά κυβερνά με… σιδηρά πυγμή.

Το Associated Press, επικαλούμενο έναν τοπικό διανομέα του παιχνιδιού, αναφέρει ότι η επιτροπή λογοκρισίας, που ενεργεί για λογαριασμό των στρατιωτικών ηγετών της Ταϊλάνδης, έχει αναστείλει τις πωλήσεις των παιχνιδιών της Haemimont, από φόβο ότι μπορεί να θέσουν τη σταθερότητα της χώρας σε κίνδυνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ταϊλάνδης οργάνωσαν πραξικόπημα, ανατρέποντας την κυβέρνηση. Την διακυβέρνηση της χώρας έχει αναλάβει πλέον το  «Εθνικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Τάξη» (NCPO, όπως ονομάζεται η στρατιωτική χούντα). Ένα από τα καθήκοντα του στρατιωτικού συμβουλίου είναι η πάταξη των ριζοσπαστικών στοιχείων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Γενικότερα, η χώρα έχει μια μακρά παράδοση στη λογοκρισία των βιβλίων, της τηλεόρασης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όμως αυτό το νέο μέτρο φαίνεται να είναι ενδεικτικό της σκληρότερης θέσης που διατηρεί η νέα κυβέρνηση ως προς την ελευθερία του λόγου.