Πάνω από το 69% των νεαρών Ιρανών χρησιμοποιούν λογισμικά προκειμένου να παρακάμψουν τη λογοκρισία του διαδικτύου, αναφέρει έρευνα την οποία διεξήγαγε το υπουργείο Αθλητισμού και Νεολαίας.

«Το 69,3% χρησιμοποιεί διακομιστές μεσολάβησης (λογισμικά που επιτρέπουν την παράκαμψη της λογοκρισίας) στο διαδίκτυο» δήλωσε ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου του υπουργείου, Μοχαμάντ Ταγί Χασανζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Μαρτίου του 2013 και του Μαρτίου του 2014 σε δείγμα 15.000 Ιρανών ηλικίας 15 έως 29 ετών.

Σύμφωνα με αυτή, το 67,4% των νεαρών που ερωτήθηκαν, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Το 19,1% κάνει χρήση του προκειμένου να συζητήσει, το 15,3% για να χρησιμοποιήσει ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ενώ το 15,2% για να διασκεδάσει. Μόλις το 10,4% εκ των ερωτηθέντων το χρησιμοποιεί για επιστημονική έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιρανικές αρχές εφαρμόζουν μια πολιτική «φιλτραρίσματος» του διαδικτύου, που εμποδίζει -υπό κανονικές συνθήκες- τους Ιρανούς να αποκτούν πρόσβαση σε εκατομμύρια πολιτικούς, ενημερωτικούς ή σεξουαλικού χαρακτήρα ιστοτόπους, όπως επίσης και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter ή το YouTube.

Όμως πλέον οι Ιρανοί μπορούν να βρουν εύκολα στα καταστήματα συσκευές που τους επιτρέπουν να δημιουργούν Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN) σε προσιτές τιμές και να παρακάμπτουν τη λογοκρισία.

 

Πηγή: defencenet.gr