Νέο φως έχει ρίξει για την ηλιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η χρήση συσκευών που κατασκευάζονται με πολυμερή, χάρη σε μια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, το Ινστιτούτο Μοριακής Μηχανικής, και το Argonne National Laboratory.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα νέο πολυμερές – ένα είδος μεγάλου μορίου που σχηματίζει πλαστικά και άλλα γνωστά υλικά – το ​​οποίο βελτίωσε την αποδοτικότητα των ηλιακών κυψελών. Η ομάδα προσδιόρισε επίσης τη μέθοδο με την οποία το πολυμερές βελτίωσε την απόδοση των κυψελών. Το πολυμερές επέτρεψε σε ηλεκτρικά φορτία να μετακινούνται πιο εύκολα σε όλο το κύτταρο, ενισχύοντας την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας – έναν μηχανισμό που ποτέ δεν είχε αποδειχθεί σε τέτοιες συσκευές.

«Οι πολυμερείς ηλιακές κυψέλες έχουν μεγάλες δυνατότητες για την συλλογή ηλιακής ενέργειας από χαμηλού κόστους, ελαφριές και ευέλικτες ηλεκτρονικές συσκευές», δήλωσε ο Luyao Lu, μεταπτυχιακός φοιτητής στη χημεία και επικεφαλής συντάκτης ενός εγγράφου που περιγράφει το αποτέλεσμα, που δημοσιεύθηκε online τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nature Photonics.