Χάνουν 50 έως 90% των συγγραφικών δικαιωμάτων τους

Οι νομπελίστες Β. Σ. Νάιπολ και Ορχάν Παμούκ, ο Φίλιπ Ροθ, ο Μίλαν Κούντερα και ο Σαλμάν Ρούσντι, συνεργάτες όλοι τους του διάσημου λογοτεχνικού ατζέντη Αντριου Γουίλι, είναι μερικά μόνο από τα βαριά ονόματα των γραμμάτων που ήρθαν να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στις «μονοπωλιακές» πρακτικές της Amazon, όπως έχουν κάνει ήδη εκατοντάδες συνάδελφοί τους, με αφορμή τη σύγκρουση ανάμεσα στον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κολοσσό και τον πολυεθνικό εκδοτικό όμιλο Hachette ως προς τις τιμές των e-books.

Τον περασμένο Μάιο, στον απόηχο του παραπάνω πολέμου, η Amazon επιστράτευσε μια σειρά από τερτίπια προκειμένου ν’ αποθαρρύνει τους πελάτες της από την αγορά εκδόσεων της Hachette – από απενεργοποιήσεις των παραγγελιών μέχρι καθυστερήσεις στις αποστολές των βιβλίων. Η αντίδραση των θιγόμενων συγγραφέων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μ’ αυτές τις ενέργειες χάνουν από το 50% έως το 90% των πνευματικών δικαιωμάτων τους, ήταν μαζική και στο πλευρό τους βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η αμερικανική ένωση συγγραφέων Authors United. Την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε η τελευταία προς το δ.σ. της Amazon, συνυπέγραψαν μεταξύ άλλων ο Στίβεν Κινγκ, η Ντόνα Ταρτ και η Ούρσουλα Λε Γκεν, ενώ τις προάλλες ήρθαν στον αγώνα τους να προστεθούν και οι πελάτες-συγγραφείς του πρακτορείου Γουίλι, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην αντιπαράθεση.

Ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο η εξομάλυνση της διάθεσης των εκδόσεων της Hachette από το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του κόσμου χωρίς εκδικητικές διαθέσεις εκ μέρους του. Το θέμα, λένε οι συγγραφείς, είναι να διασαφηνιστούν επιτέλους τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μιας εταιρείας όπως η Amazon, που καρπώνεται τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις βιβλίων στις ΗΠΑ και ελέγχει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα διάθεσης e-books. Εξ ου και η προσφυγή της Author United στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης με αίτημα να μπει η Amazon στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας για παράνομες μονοπωλιακές τακτικές.

Επιμ.: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

Πηγή: enet.gr