Ένας άγνωστος χρήστης παραβίασε τον λογαριασμό Instagram για το Telethon, μια 48-ώρη εκδήλωση στη Δυτική Αυστραλία με στόχο την άντληση κεφαλαίων για φιλανθρωπικές οργανώσεις για παιδιά.

Φέτος, η φιλανθρωπική δράση έφτασε ένα ποσό ρεκόρ άνω των 17.4 εκατ. €.

Μόλις η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, το επίσημο προφίλ στο Instagram παραβιάστηκε από έναν άγνωστο εισβολέα που απαιτούσε  την καταβολή 700 ευρώ, για να παραδώσει τον έλεγχο στους νόμιμους χρήστες του.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησε δεν είναι περίπλοκη, καθώς πιστεύεται ότι ο ίδιος μάντεψε τον κωδικό πρόσβασης για το λογαριασμό, ο οποίος επέτρεψε απρόσκοπτη πρόσβαση στο περιεχόμενο του, δεδομένου ότι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) δεν ήταν ενεργοποιημένος.

Αμέσως μετά την παραβίαση του λογαριασμού, ο επιτιθέμενος άρχισε να διαγράφει όλες τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν ειδικά για την εκδήλωση άντλησης κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον Steve Mummery, γενικό διευθυντή του Telethon, ως συνέπεια αυτής της δράσης, ο λογαριασμός Instagram υπέστη ζημία σε δημοτικότητα, καθώς περισσότερα από 1.000 άτομα σταμάτησαν να τον «ακολουθούν».

Η επανάκτηση του προφίλ φαίνεται να κατέστη δυνατή χάρη στους υποστηρικτές της φιλανθρωπικής δράσης και ενεργοποιήθηκε και ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA).