Μπορεί να θέλετε περισσότερη προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, για διάφορους λόγους. Μπορεί να είστε ένας δημοσιογράφος που ασχολείστε με ένα ευαίσθητο θέμα, ή μπορεί απλά να θέλετε περισσότερη «ηρεμία» μετά τις αποκαλύψεις για την NSA. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας καλύτερα, υπάρχουν 11 εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να κρυπτογραφήσετε δεδομένα, να μπλοκάρετε ενοχλητικές διαφημίσεις ή να είστε εντελώς ανώνυμοι στο διαδίκτυο. Σημειώστε ότι αυτά δεν είναι τα μόνα εργαλεία που υπάρχουν και κανένα μέτρο ασφάλειας δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Όλα τα εργαλεία που αναφέρονται παρακάτω είναι δωρεάν.

  1. Tor Project

Το Tor είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν συνδέσεις στο διαδίκτυο ανώνυμα. Ευρέως θεωρείται ότι είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο.

 

  1. The Guardian Project

Το Guardian Project δημιουργεί open-source εφαρμογές για να βοηθήσει τους χρήστες στην ιδιωτική επικοινωνία. Όλες οι εφαρμογές είναι δωρεάν για Android smartphones.

 

  1. DuckDuckGo

Το DuckDuckGo είναι μια μηχανή αναζήτησης που δεν παρακολουθεί ή δεν μοιράζεται τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν ψάχνετε για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής, χρησιμοποιήστε αυτό και ότι τη Google.

 

  1. HTTPS Everywhere

Όταν πραγματοποιείτε περιήγηση στο διαδίκτυο, θα παρατηρήσετε ότι οι διευθύνσεις URL έχουν συνήθως το πρόθεμα “http: //”, και όχι την πιο ασφαλή έκδοση: “https: //” (HTTP Secure). Το πρόσθετο για πρόγραμμα περιήγησης HTTPS Everywhere λειτουργεί σε Chrome, Firefox και Opera και προσπαθεί να αλλάξει αυτόματα οποιαδήποτε διεύθυνση HTTP σε HTTPS, το οποίο κρυπτογραφεί την επικοινωνία μεταξύ του χρήστη και του διακομιστή για την προστασία από υποκλοπές ή απατεώνες.

 

  1. Ghostery

Το Ghostery σας επιτρέπει να διατηρείτε καρτέλες για τις εταιρείες που παρακολουθούν τις επισκέψεις σας σε ιστοσελίδες. Με αυτό το πρόσθετο, μπορείτε να αποκλείσετε εταιρείες που συλλέγουν τα δεδομένα σας, κατά την περιήγηση.

  1. Privacy Badger

Το Privacy Badger είναι μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης που μπορεί να εμποδίσει διαφημιστές. Αν το Privacy Badger «υποψιάζεται» ότι ένας tracker υπερβαίνει τα όρια καταγραφής και χωρίς την άδεια του χρήστη, τότε το πρόσθετο μπλοκάρει τον διαφημιστή.

  1. GPG

Μπορεί να έχετε ακούσει για το PGP (Pretty Good Privacy), ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για να κάνει τις επικοινωνίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πιο ασφαλείς. Είναι λίγο ξεπερασμένο, όμως. Η καλύτερη επιλογή είναι το GPG. Το σύστημα Guard Privacy GNU σας επιτρέπει να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας.

 

  1. Cryptocat

Το Cryptocat είναι μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία chating που μπορεί να προστεθεί ως μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης ή ως εφαρμογή για συστήματα Mac. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία κρυπτογράφησης, που χρησιμοποιείται συχνά από τους δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  1. Wickr

Το Wickr στέλνει φωτογραφίες, βίντεο και συνημμένα αρχεία που τελικά θα διαγραφούν, αλλά σε αντίθεση με το Snapchat, το Wickr κρυπτογραφεί τα μηνύματα. Ούτε καν το ίδιο το Wickr υποτίθεται ότι δεν γνωρίζει τι είναι τα μηνύματα που στέλνετε. Οτιδήποτε  στέλνετε μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετές ημέρες.

10. Signal

Για τηλεφωνικές κλήσεις σε iPhones, υπάρχει μια εφαρμογή που ονομάζεται Signal και είναι ίσως το καλύτερο app για iOS που παρέχει κρυπτογράφηση κλήσεων. Ψάχνοντας την Open Whisper Systems, που βρίσκεται πίσω από το Signal, υπάρχει μια αντίστοιχη εφαρμογή για Android που ονομάζεται RedPhone που παρέχει κρυπτογράφηση end-to-end.

 

11. Surveillance Self-Defense Guide

Για όσους από εσάς θεωρείται πολύ σοβαρό ζήτημα την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας στο διαδίκτυο, η Electronic Frontier Foundation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει τα δικαιώματα των πολιτών, που αφορούν στη σύγχρονη τεχνολογία, έχει δημοσιεύσει ένα εκτενές ευρετήριο συμβουλών ασφάλειας και επεξηγήσεις για όλα τα είδη των χρηστών του Internet χρήστες, είτε για αρχάριους είτε εμπειρογνώμονες.