Η Κίνα στοχεύει να απαλλαγεί εντελώς από τα Windows μέσα στα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον όσον αφορά τις δημόσιες και κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το 15% των υπολογιστών που χρησιμοποιούνται από τις κρατικές υπηρεσίες θα μεταβαίνουν  σε Linux-based πλατφόρμες, ετησίως.

Επικαλούμενη τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η WantChinaTimes αποκαλύπτει ότι ένα σχέδιο που προτάθηκε από τον Ni Guangnan, έναν ερευνητή από την Κινεζική Ακαδημία Μηχανικών, έχει ήδη εγκριθεί, και η χώρα θέλει να αντικαταστήσει σταδιακά τα Windows με δικό τους λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε Linux.

Η Linux-based πλατφόρμα που θα αντικαταστήσει τα Windows δεν είναι προς το παρόν έτοιμη, αλλά μέχρι το 2020 η χώρα θα έχει αναπτύξει μια ισχυρή και πιο ασφαλή εναλλακτική λύση. Την ανάπτυξη του λογισμικού θα αναλάβουν εγχώριες Κινεζικές εταιρείες. Το ερώτημα είναι τι πρόκειται να συμβεί με τους πρώτους υπολογιστές που θα σταματήσουν τη χρήση Windows – αφού προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Οι Κινέζοι όμως, προσπαθούν να επιταχύνουν τις προσπάθειές μετάβασης λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δικτύων τους .
Τα Windows 8 έχουν ήδη απαγορευθεί στην Κίνα

Τα Windows 8 έχουν ήδη απαγορευτεί στην Κίνα από τον Μάιο, λόγω ανησυχίας  ότι η Microsoft ενδέχεται να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα για να κατασκοπεύει τους υπολογιστές της κυβέρνησης και να παρέχει στις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών κρατικά μυστικά. Αν και ίδια η Microsoft δήλωσε την έκπληξή της για την κίνηση των αρχών, η απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης δεν άλλαξε. Είναι ενδιαφέρον ότι, η Microsoft προσπάθησε να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την επίλυση του ζητήματος, αλλά αντί να κάνει τα Windows 8 διαθέσιμα και πάλι, η εταιρεία συμπεριλήφθηκε σε μια έρευνα κατά των μονοπωλίων που είναι σε εξέλιξη στη χώρα.

[wdca_ad id=”73257″ ]

Κινεζικές οργανώσεις σταματούν την χρήση Windows

Η μεταβαση από Windows σε Linux, στην Κίνα, δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο σε επίπεδο λογισμικού, καθώς η χώρα θέλει επίσης να αντικαταστήσει τους servers και τα τσιπ με εναλλακτικές λύσεις, αναφέρουν δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Επιπλέον, φαίνεται ότι ορισμένες οργανώσεις έχουν ήδη λάβει εντολή να μεταβούν σε Linux Based πλατφόρμα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές  το όνομα του νέου λειτουργικού συστήματος που θα εγκαταστήσουν. Η China Banking Regulatory Commission (CBRC) ενημέρωσε τις τράπεζες να στραφούν σε λειτουργικά συστήματα που αναπτύσσονται από τις εγχώριες εταιρείες, ώστε να μπορούν να δίνουν στις εταιρείες την δυνατότητα επιλογής εναλλακτικής πλατφόρμας και να μην τις περιορίζουν αποκλειστικά σε Windows. Η Microsoft δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει επίσημη δήλωση σχετικά με το νέο σχέδιο της Κίνας, αλλά αναμένεται σύντομα να το κάνει.