Ένα δικαστήριο της Βιρτζίνια αποφάνθηκε αυτή την εβδομάδα ότι οι χρήστες smartphone μπορούν να υποχρεωθούν να ξεκλειδώσουν τις συσκευές τους με το δακτυλικό τους αποτύπωμα, αλλά όχι με τους κωδικούς πρόσβασης, επιτρέποντας στην αστυνομία να ερευνήσει τις συσκευές τους.

Η απόφαση αυτή προέκυψε από μια υπόθεση, όπου ένας άντρας είχε κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να στραγγαλίσει τη φίλη του. Ένα βίντεο που έδειχνε το περιστατικό ήταν στο τηλέφωνο του κατηγορουμένου, αλλά ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι η παράδοση των κωδικών πρόσβασης θα συνιστούσε την παραβίαση της πέμπτης τροποποίησης για την προστασία της μη αυτοενοχοποίησης.

Όμως, ένα δακτυλικό αποτύπωμα – που χρησιμοποιείται από έναν αριθμό συσκευών, όπως τα τελευταία iPhones, iPads, και Samsung Galaxy δεν εμπίπτουν σε αυτόν το νόμο, και ο Δικαστής Steven C. Frucci το παρομοίασε με την παράδοση ενός δείγματος DNA.

Η ειρωνεία είναι ότι η τεχνολογία των δακτυλικών αποτυπωμάτων είχε σκοπό να κάνει τις συσκευές πιο ασφαλής για τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις και όχι για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές πιο εύκολα οι κρατικοί φορείς.

Υπάρχει μια προειδοποίηση, ωστόσο. Εάν μια συσκευή είναι κλειδωμένη τόσο από ένα δακτυλικό αποτύπωμα όσο και έναν κωδικό πρόσβασης, ο κωδικός πρόσβασης κερδίζει, που σημαίνει ότι η συσκευή είναι προστατευμένη.

Η απόφαση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Apple και η Google ανακοίνωσαν μέτρα ασφάλειας για τις συσκευές που διαθέτουν iOS και Android, οι οποίες έρχονται με προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση για να αποτρέψουν κυβερνητικές υπηρεσίες από το ξεκλείδωμα των συσκευών.

Οι δύο γίγαντες κινητών τηλεφώνων, αφότου διέρρευσαν στοιχεία επιτήρησης από την κυβέρνηση, με τη βοήθεια του Έντουαρντ Σνόουντεν.