Με κίνητρο το χαμηλό κόστος της σύνδεσης και του υλικού, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στην Κίνα έχουν αρχίσει να στοχοποιούν χρήστες κινητών τηλεφώνων.

Ανώτερο στέλεχος ασφαλείας από την Trend Micro, ο Lion Gu, ερευνά την τρέχουσα συμπεριφορά της κινεζικής underground δραστηριότητας και παρατήρησε ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν αρχίσει να προσαρμόζοται στην τάση της κινητής τηλεφωνίας, ακόμα και αν απευθύνονται στην τοπική αγορά.

Στην έρευνά του, έχει βρεθεί ότι υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες ακόμα και για την ενίσχυση της κατάταξης ενός Android app. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημο κατάστημα από την Google για την Κίνα, οι χρήστες της πλατφόρμας Android κατεβάζουν το λογισμικό από τρίτους, το περιεχόμενο των οποίων δεν υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου

επωφελούνται από την ενίσχυση της κατάταξης των κακόβουλων εφαρμογών τους ώστε προσελκύσουν περισσότερα θύματα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία εικονικών λογαριασμών χρηστών που κατακλύζουν με θετικά σχόλια για το συγκεκριμένο λογισμικό. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς αυτούς για να αυξήσουν τον αριθμό των downloads.

Μια άλλη μέθοδος που ακολουθούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου και αποτελεί «επιχειρηματική ευκαιρία» συνίσταται στο να δημιουργούν κινητές εφαρμογές οι οποίες εγγράφονται σε μια υπηρεσία premium χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση του θύματος.

Ο Lion Gu παρατήρησε επίσης ότι υπηρεσίες spamming δημιουργήθηκαν με γνώμονα την αποδοτικότητα. “Σχετικά με το spamming, οι περισσότεροι χρήστες υποθέτουν ότι οι κυβερνοεγκληματίες απλά στέλνουν μηνύματα σε όλους τους πιθανούς αριθμούς. Αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές. Οι spammers στην πραγματικότητα φιλτράρουν τους αριθμούς τηλεφώνου που δεν χρησιμοποιούνται για να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα”, δηλώνει ο ερευνητής σε ένα blog post.

Κρίνοντας από τα ευρήματα του ερευνητή, το κυβερνοέγκλημα στην Κίνα δεν είναι μόνο διαφορετικό, αλλά και καλά οργανωμένο.

Με βάση αυτό, ο Lion Gu πιστεύει σε αύξηση του αριθμού των απειλών και θα παρουσιάσει τις ιδέες του την Παρασκευή, στο συνέδριο των Association of anti-Virus Asia Researchers (AVAR), στο Σίδνεϊ.