Το Windows Phone δεν έχει αποφέρει κέρδη στους εταίρους hardware της Microsoft, ισχυρίζεται η κινεζική κατασκευάστρια smartphone Huawei.

“Εμείς δεν κερδίσαμε χρήματα από το Windows Phone“, είπε ο Joe Kelly της Huawei στη Seattle Times σε πρόσφατη συνέντευξή του. “Κανείς δεν κέρδισε χρήματα από το Windows Phone”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Huawei μιλά με σκληρά λόγια για το λειτουργικό σύστημα για κινητά της Microsoft. Νωρίτερα αυτό το έτος, η κινεζική εταιρεία ακύρωσε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη νέων συσκευών Windows Phone, λέγοντας ότι ακόμη και με βαθιές εκπτώσεις από τη Microsoft, η συνεργασία με την πλατφόρμα απλά δεν αξίζει το κόστος.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα Windows δεν είναι εύκολο να αναπτυχθούν ανεξάρτητα σε αυτή την πλατφόρμα”, ο marketeer ShaoYang της Huawei δήλωσε στην εφημερίδα El Reg τον Σεπτέμβριο. “Οι δαπάνες για τα Windows είναι αρκετά υψηλές σε σχέση με το κόστος των πωλήσεων”.

Αυτό λέει κάτι, δεδομένου ότι η Microsoft κυριολεκτικά έχει κάνει δώρο το λειτουργικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από τους κατασκευαστές συσκευών.

Τον τελευταίο καιρό, η Microsoft είχε κάποια επιτυχία με το cheap-Ν-cheerful Lumia

τηλέφωνο για μικρό τμήμα της αγοράς, αλλά οι πωλήσεις των συσκευών Windows Phone δεν έφτασαν ποτέ τις πωλήσεις των iThings και Android.

Η Huawei αντιμετωπίζει επίσης άλλες προκλήσεις στις πωλήσεις. Ειδικότερα, έχει “αποκλειστεί” από την αγορά των ΗΠΑ λόγω ανησυχιών ότι τα προϊόντα της περιέχουν backdoors που επιτρέπουν κατασκοπεία από την κινεζική κυβέρνηση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι έχει απαγορευθεί η πρόσβαση από το 30%, περίπου, της παγκόσμιας αγοράς smartphone.

Η Microsoft, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να αναπτύσσει το Windows Phone για τις συσκευές Lumia, τις οποία πωλεί τώρα με το δικό της εμπορικό σήμα και όχι της Nokia.

Δεν είναι γνωστό το τι σχεδιάζει η εταιρεία για την επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για κινητά, αλλά υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να σχεδιάζει να αφαιρέσει τον όρο “Phone” από την επόμενη έκδοση και απλά να αποκαλέσει το σύνολο των λειτουργικών της συστημάτων “Windows“. Αυτός, πιθανόν, είναι ένας τρόπος για να αυξήσει τις πωλήσεις της.