Oι χάκερ απειλούν υπολογιστές και κινητά – Φόβοι για επιθέσεις ακόμη και στα ATM

 

Ενα αρκετά διαφορετικό τοπίο στον χώρο της κυβερνοασφάλειας αναμένει για το 2015 η Kaspersky Lab, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο της ασφάλειας υπολογιστών παγκοσμίως. «Στο προσεχές μέλλον θα δούμε πολύ περισσότερες μεγάλου μεγέθους επιθέσεις», τονίζει με δήλωσή του στην «Η» ο Μάρκο Πρους, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος έρευνας και ανάλυσης της Kaspersky Lab στη συνάντησή μας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ρωσική εταιρεία πριν από μερικές ημέρες στη Βαρσοβία.

 

Το 2014 ήταν η χρονιά που αρχίσαμε να βλέπουμε επιθέσεις από κυβερνοεγκληματίες σε όλες τις πλατφόρμες υπολογιστών και φορητών συσκευών, με τις συσκευές με Windows να μην είναι πλέον οι μόνες που χρειάζονται προστασία. Τη φετινή χρονιά, είδαμε επιθέσεις στο Mac OS X της Apple, όπως και το πρώτο torjan για Android συσκευές, καθώς το κακόβουλο λογισμικό (malware) για τα smartphones αρχίζει να γίνεται πιο περίπλοκο.

 

«Οι κυβερνοεγκληματίες πάνε όπου βρίσκονται και τα χρήματα», επισήμανε ο κ. Πρους, κάτι που τόνιζαν διαρκώς τα στελέχη της ρωσικής εταιρείας στις παρουσιάσεις τους. Ουσιαστικά, αυτό που υποστήριζαν ήταν ότι όσο πιο δημοφιλής γίνεται μία υπολογιστική πλατφόρμα, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των ενδιαφερόμενων κυβερνοεγκληματιών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχουν τόσες επιθέσεις πλέον και στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, και ιδίως στο Facebook. Και γι’ αυτό το 2015 θα δούμε επιθέσεις σε ATMs, υπηρεσίες που παρέχουν πληρωμές, ενώ σταδιακά στο στόχαστρο μπαίνουν και οι διάφορες «έξυπνες» συσκευές που κάνουν την εμφάνισή τους.

 

Ελλάδα και επιχειρήσεις

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα ποσοστά των επιθέσεων κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εγχώριοι οικιακοί χρήστες δεν είναι στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών.
Ψηλά στη λίστα των κυβερνοεγκληματιών βρίσκονται, όπως είναι προφανές, οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 30% των επιθέσεων είναι σε μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται πιο εύκολος στόχος, επειδή είναι πιο δύσκολο να εντοπισθεί μία επίθεση. Η Kaspersky Lab διαθέτει μία σειρά από λύσεις που απευθύνονται σε κάθε μεγέθους επιχειρήσεις, όμως, αυτό που τόνιζαν διαρκώς τα στελέχη της ρωσικής εταιρείας ήταν ότι αυτό που είναι περισσότερο απαραίτητο απ’ οτιδήποτε άλλο είναι η εκπαίδευση των χρηστών.


«Πρέπει να καταλάβουν οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση, οποιουδήποτε μεγέθους, για ποιους λόγους υπάρχουν πολιτικές ασφαλείας των υπολογιστικών συστημάτων», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση στην «Η» του Ντράγκαν Μαρτίνοβιτς, γενικού διευθυντή της Kaspersky Lab για τη νοτιανατολική Ευρώπη. «Ακόμη και τα παιδιά θα πρέπει να αρχίζουν να μαθαίνουν για την ψηφιακή ασφάλεια», σημείωσε το στέλεχος της Kaspersky Lab.

Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να προστατευτούν; Κατ’ αρχήν να εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενούς τους και να αποκτήσουν μία πολιτική ασφάλειας είτε έχοντας εξειδικευμένα στελέχη είτε χρησιμοποιώντας εξωτερικές εταιρείες.
Από εκεί και πέρα, είναι πολύ σημαντικό να διαθέτουν μία λύση προστασίας, με τα στελέχη της Kaspersky Lab να επιμένουν στο θέμα της προστασίας των εταιρικών δεδομένων με τη χρήση ειδικών εφαρμογών που αξιοποιούν τις δυνατότητες κρυπτογράφησης που υπάρχουν. Επίσης, συνιστούν να υπάρχει ένα καλό σύστημα για το backup των δεδομένων, όπως και τη χρήση ειδικών λύσεων για τη διαχείριση των κωδικών ασφαλείας, τα αποκαλούμενα password mana-gers. Μπορούν όλα αυτά να οδηγήσουν στον περιορισμό των κυβερνοεγκληματιών; Εξαιρετικά δύσκολο καθώς πρόκειται για μία ολόκληρη κοινότητα που λειτουργεί στη παρανομία και έχει σημαντικά έσοδα. «Το κυβερνοέγκλημα θα συνεχίσει να υπάρχει πολύ απλά γιατί το κινεί η προσδοκία των χρημάτων που προσφέρει», ήταν μία από τις ατάκες που ακούσαμε αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Kaspersky Lab.

 

Πηγή: imerisia.gr