Αρκετές κακόβουλες επιθέσεις malware έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα μερικές από τις οποίες έχουν επηρεάσει εκατομμύρια χρηστών του διαδικτύου.

Η λίστα των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης που επισκέπτονται καθημερινά εκατομμύρια χρηστών είναι μεγάλη και περιλαμβάνει πέρα από τα γνωστά sites όπως το Facebook, Twitter, Instagram και LinkedIn και πολλά ακόμη. Οι ιστοσελίδες αυτές αποτελούν τους προμαχώνες της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης καθώς και “σημεία” συνάντησης με τους φίλους και την οικογένεια, ωστόσο αποτελούν και πηγή διάδοσης κάθε λογής κακόβουλων λογισμικών, όπως είναι τα malware και τα viruses.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να αυξήσετε τη διαδικτυακή σας ασφάλεια και να προστατεύσετε το σύστημά σας από πολλές απειλές χωρίς να προχωρήσετε σε δραστικές αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιείτε τα μέσα αυτά.

•    Μην αποδέχεστε “αιτήματα φιλίας” από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε. Αυτά τα αιτήματα μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που κρύβουν κακόβουλο λογισμικό και επιτρέπουν σε hackers να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας.

•    Εγκαταστήστε ένα καλό λογισμικό anti-virus.

•    Να αποστέλλετε πάντα αναφορές στους διαχειριστές των ιστοσελίδων για ύποπτα e-mail και links.

•    Να είστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί ακόμα και στα μηνύματα που φαίνεται να σας έχουν αποσταλεί από φίλους και γνωστούς.

•    Αποφύγετε τις παγίδες της “υπερβολικής αυτοπεποίθησης” ως προς την ασφάλεια. Ακόμα και το καλύτερο anti-virus να έχετε εγκατεστημένο, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε πλήρως προστατευμένοι από τους ιούς και τα malware.

•    Επιλέξτε έναν πολύ καλό κωδικό πρόσβασης ο οποίος πρέπει να αποτελείται από γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες όπως !$^&#. Χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό για κάθε ιστοσελίδα.

•    Να ενημερώνεστε τακτικά για τις πολιτικές ασφάλειας και τις καλύτερες πρακτικές προστασίας και αντιμετώπισης κινδύνων στο Internet.