Στην κορυφή του San Francisco, στην οδό Valencia, είναι ένα από κορυφαία μαγαζιά άμυνας της πόλης ενάντια στον πόλεμο κατά των κακόβουλων λογισμικών, malware: ένα κατάστημα επισκευής υπολογιστών, που ανήκει στον Del Jaljaa.

Οι χρήστες πηγαίνουν τους μολυσμένους υπολογιστές τους στον Jaljaa, για επισκευή 5 έως 10 φορές την ημέρα, απελπισμένοι για βοήθεια, ώστε να τους αποκαταστήσει σε κατάσταση λειτουργίας. Τα malware έχoυν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και είναι το κυρίως μέρος της δουλειάς του.

Οι μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό επικίνδυνου κώδικα, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ιούς υπολογιστών και worms, κρατούν τους τεχνικούς υπολογιστών απασχολημένους, χάρη στην εκθετική αύξηση που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια. Η λίστα ιών της AV-Test, μιας εταιρείας που ελέγχει την αποτελεσματικότητα των λογισμικών προστασίας από ιούς, εμπλουτίστηκε το 2014 με περισσότερες από 143 εκατομμύρια νέες εγγραφές, 72 % παραπάνω από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε τη περασμένη Πέμπτη.

Από μια άλλη ματιά περισσότερα έχουμε περισσότερα νέα malware τα τελευταία δύο χρόνια από αυτά που είχαμε τα τελευταία δέκα, γεγονός που έχει παρατηρηθεί και από την Malwarebytes αλλά και από την Kaspersky

. Η τελευταία μάλιστα αναφέρει ότι οι επιθέσεις σε κινητά έχουν αυξηθεί κατά πολύ το 2014 σε σχέση με το 2013.

Για χρόνια, προγράμματα antivirus μπορούσαν να μπλοκάρουν επικίνδυνα script βάση του κώδικα που ήταν γραμμένα. Αλλά οι hackers βρήκαν έναν νέο τρόπο να τα παρακάμψουν. Πλέον μπορούν να αγοράσουν ή να κατεβάσουν ελεύθερα malware κώδικα. Στη συνέχεια να αλλάξουν ακριβώς τα σημεία στο κώδικα που θέλουν, οπότε ο νέος κώδικας είναι αόρατος για τα προγράμματα antivirus.

Οι ειδικοί λένε ότι ο μόνος τρόπος να προστατευθούν οι χρήστες είναι να έχουν εγκαταστήσει και να ενημερώσουν τα antivirus στον υπολογιστή τους, αλλά και επίσης να προσέχουν κατά την περιήγηση τους στο Internet και να μην ανοίγουν ύποπτα websites και email.  Άλλωστε ζούμε και σε μια εποχή όπου οι ιοί κυκλοφορούν μέσα σε διαφημίσεις από μεγάλα δίκτυα, όπως το Yahoo News.