Στην τελική ευθεία για την απονομή του βραβείου «Lunar X Prize» -και των 30 εκατομμυρίων δολαρίων που το συνοδεύουν- στην επιστημονική ομάδα που θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την αποστολή του πρώτου ιδιωτικού ρομπότ στη Σελήνη βρίσκεται η Google!

Η Google, στο πλαίσιο του… διαστημικού αγώνα δρόμου, επιβράβευσε τις πέντε ομάδες που έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στα οχήματά τους μέχρι στιγμής, μοιράζοντάς τους το χρηματικό ποσό των 6 εκατομμυρίων δολαρίων! Συνολικά οι διαγωνιζόμενες ομάδες από όλο τον κόσμο ανέρχονται στις 34.

Οι κατηγορίες στις οποίες αξιολογήθηκαν οι βραβευθείσες ομάδες Astrobotic και Moon Express από τις ΗΠΑ, Hakuto από την Ιαπωνία, Team Indus από την Ινδία και Part-Time Scientists από την Γερμανία, ήταν οι «Προσεδάφισης», «Ευελιξίας-Κίνησης» και «Απεικόνισης».

Για το πρώτο βραβείο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, το νικητήριο ρομπότ που θα ταξιδέψει στο φεγγάρι το 2016, θα πρέπει να διανύσει απόσταση περίπου 450 μέτρων στο σεληνιακό έδαφος και να στείλει στη Γη ένα βίντεο υψηλής ευκρίνειας ως απόδειξη της παρουσίας του στον δορυφόρο του πλανήτη μας. Για τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια δολάρια που απομένουν, η ομάδα που θα κερδίσει θα πρέπει να πάει την αποστολή ένα βήμα παραπέρα. Θα πρέπει, δηλαδή, το ρόβερ της να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση μέσα στη νύχτα, να εντοπίσει πάγο ή να προσσεληνωθεί κοντά στο σημείο της αποστολής Apollo της NASA.

 

Δείτε παρακάτω τα ρομποτικά οχήματα των πέντε ομάδων που μοιράστηκαν τα 6 εκατομμύρια δολάρια:Moon Express, US

Hakuto, Japan

Team Indus, India

Astrobotic, US
Πηγή: e-typos.com