Tο YouTube στρέφεται σε HTML5 ως στάνταρ στον default player του, απαλλασσόμενο από το, εν πολλοίς, προβληματικό Flash video format. Αυτό γίνεται πέντε χρόνια μετά από την έναρξη υποστήριξης της HTML5, η οποία πλέον είναι η κύρια επιλογή για το site.

To YouΤube θα χρησιμοποιεί HTML5 για την αναπαραγωγή video σε κάθε σύγχρονο browser, περιλαμβανομένων των Chrome, IE11, Safari 8 και στον Firefox.

Η επιλογή της HTML5 ως default παρέχει μία σειρά από πλεονεκτήματα, που αφορούν το encryption, αλλά και την αποδοτικότερη μετάδοση περιεχομένου live

.

Επίσης, η επιλογή της HTML5 δίνει τη δυνατότητα χρήσης μεταβλητού προσαρμοζόμενου bitrate (ABR) και χρήση MediaSource Extensions που κάνουν δυνατό το live streaming σε κονσόλες όπως το PS4 και το Xbox.

Εξάλλου, η HTML5 δίνει τη δυνατότητα ευρύτερης χρήσης της ανοιχτήςκωδικοποίησης VP9 στο video, επιλογή που προσφέρειεξοικονόμηση στο bandwidth κατά 35%, κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι τα video 4K UHD και ΗD στα 60fps μπορούν να είναι ευκολότερα προσβάσιμα, ενώ η εκκίνηση της αναπαραγωγής μπορεί να είναι κατά 15%-80% ταχύτερη.

Πηγή: gr.pcmag.com