Το δικαστήριο έκρινε τον ιδρυτή του Silk Road Ross Ulbricht, γνωστό ως Dread Pirate Roberts, ένοχο για όλες τις  κατηγορίες και αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη λειτουργία μαύρης αγοράς.

Ο Ross Ulbricht, ένας 30άχρονος web developer από το Σαν Φρανσίσκο συνελήφθη από το FBI σε επιχείρηση τον Οκτώβριο του 2013, με τις κατηγορίες ότι είναι ο εγκέφαλος που διαχειρίζεται το Silk Rοad, στο οποίο διακινούνταν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια παράνομων εμπορευμάτων.

Ο Ross Ulbricht είχε ισχυριστεί ότι είχε δημιουργήσει το Silk Rοad, αλλά ότι δεν ήταν ο διαβόητος αρχηγός της ιστοσελίδας “Dread Pirate Roberts“.

Η δίκη διήρκεσε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες και σήμερα οι ένορκοι που αποτελούνται από έξι άνδρες και έξι γυναίκες καταδίκασαν τον Ross Ulbricht για επτά κατηγορίες όπως το ξέπλυμα χρήματος, τη διακίνηση ναρκωτικών και την ηλεκτρονική πειρατεία, μεταξύ άλλων.

«Η υποτιθέμενη ανωνυμία του σκοτεινού διαδικτύου δεν είναι μια προστατευτική ασπίδα από την σύλληψη και την ποινική δίωξη», σύμφωνα με δήλωση του Εισαγγελέα του Μανχάταν των ΗΠΑ, Preet Bharara μετά την ετυμηγορία.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Ulbricht διαχειριζόταν την «αυτοκρατορία» των 1200 εκατ. δολαρίων για το χρονικό διάστημα 2011-2013, εξοπλισμένος μόνο με ένα φορητό υπολογιστή και μια σύνδεση Wi-Fi. Το Silk Road λειτουργούσε στο δίκτυο Tor για να συνεχίσει τη λειτουργία του, αλλά Ομοσπονδιακοί πράκτορες κατέσχεσαν τους Silk Rοad servers, μαζί με bitcoins αξίας $ 3.600.000 και έκλεισαν το site.

Το Silk Road ήταν μια underground online αγορά, όπου οι χρήστες μπορούσαν να αγοράζουν και να πωλούν οτιδήποτε από ναρκωτικά έως και hacking tutorials. Οι πληρωμές γίνονταν με τη χρήση Bitcoin, ένα ψηφιακό νόμισμα που είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Μια ξεχωριστή δίκη σε δικαστήριο της Βαλτιμόρης, με κατηγορίες που περιλαμβάνουν απόπειρα διάπραξης φόνου, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.