Ένα χρόνο πριν, η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ, Defense Advance Research Projects Agency (DARPA), ανακοίνωσε ένα project δημιουργίας μιας ισχυρής νέας μηχανής αναζήτησης, που θα μπορούσε να βρει στοιχεία στο «βαθύ ιστό», που δε καταχωρούνται στο ευρετήριο της Google και άλλων εμπορικών μηχανών αναζήτησης. Τώρα όμως υπάρχει το Memex, που μπαίνει στο πόλεμο κατά του εγκλήματος.

Το πρόγραμμα με τίτλο Memex Deep Web Search Engine, βρίσκεται σε εξέλιξη, και για πρώτη φορά τη Κυριακή το βράδυ, κυκλοφόρησαν στοιχεία για τη μηχανή αναζήτησης εγκληματικότητας. Ο Οργανισμός Έρευνας του Πενταγώνου έδωσε στο Scientific American, ένα preview του λογισμικού και στο “60 minutes”, μια αποκλειστική ματιά στην τεχνολογία του.

Το Deep Web, είναι ένα δίκτυο, μέσα στο γνωστό διαδίκτυο, για παράνομη δραστηριότητα, με παιδική πορνογραφία, προσφορές ναρκωτικών, εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και εμπορία ανθρώπων. Αλλά το Deep Web ήταν τόσο βαθιά κρυμμένο στο web, από τις mainstream μηχανές αναζήτησης και συνεπώς και από τις αρχές, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Η μηχανή αναζήτησης Memex, θα επιχειρήσει να ασφαλίσει το διαδίκτυο από hackers, σωματέμπορους και άλλους εγκληματίες. Η μηχανή αναζήτησης σχεδιάστηκε για να ξεπεράσουμε τις παραπάνω δυσκολίες με την επέκταση των γνωστών δυνατοτήτων αναζήτησης και να οργανώσει γρήγορα και σωστά τις πληροφορίες με βάση μεμονωμένα ενδιαφέροντα.

Το Memex, που βρίσκεται στη beta έκδοση, δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή από τα γραφεία δύο εισαγγελέων, μια υπηρεσία των αρχών, και από μία μη κυβερνητική οργάνωση. Το επόμενο στάδιο των δοκιμών θα γίνει από μια ευρύτερη ομάδα beta testers και θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες.

Με τη βοήθεια της μηχανής αναζήτησης Memex, η DARPA, θα μπορεί να πιάσει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου και να εξαρθρώσει κυκλώματα του υποκόσμου, με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε στις ταινίες του Χόλυγουντ. Η εταιρεία τόνισε τις προσπάθειες της DARPA να σταματήσουν τα δίκτυα σωματεμπόρων, προτού βλάψουν περισσότερα άτομα.