Μια ομάδα hackers κατάφερε να κλέψει χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς της Standard Chartered, μέσω των ATM της τράπεζας στο Πακιστάν.

Πρόσφατα οι πελάτες της Standard Chartered Bank στο Πακιστάν, έλαβαν ειδοποιήσεις για συναλλαγές, μέσω email και SMS, που τους ενημέρωναν για χρέωση των τραπεζικών τους λογαριασμών με το ποσό των Rs.50, 000. ($500).

Το πρόβλημα είναι ότι οι hackers έκλεψαν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς καμία γνώση των πελατών του τραπεζικού ιδρύματος. Μερικοί μάλιστα από τους πελάτες δεν έχουν λάβει ακόμη καμία ειδοποίηση, αλλά ανακάλυψαν τη κλοπή μόνο όταν προσπάθησαν να πάρουν χρήματα από τα ΑΤΜ της τράπεζας και τα μηχανήματα αρνήθηκαν να δώσουν μετρητά, επειδή οι χρεωστικές κάρτες τους και οι λογαριασμοί τους, είχαν μπλοκαριστεί.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, ο αριθμός των πελατών που επηρεάστηκε μπορεί να είναι πολύ μεγάλος, αφού οι εμπειρογνώμονες ασφαλείας αναφέρουν ότι ένα τεράστιο ποσό χρημάτων μεταφέρθηκε από τα ATM του Πακιστάν στην Αγγλία, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με την αρχική έρευνα, οι hackers στόχευσαν τα  ΑΤΜ από την Αγγλία και η Τράπεζα ενημέρωσε τους πελάτες ότι το online σύστημα μπορεί να δέχθηκε επίθεση, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα. Το πραγματικό πρόβλημα για τους πελάτες είναι το σημείωμα που κυκλοφόρησε από την τράπεζα, τους ενημέρωσε ότι η επιστροφή των χρημάτων θα πάρει κάποιο χρόνο.

Ως αντίδραση στην επίθεση, η Τράπεζα μπλόκαρε τις πιστωτικές κάρτες των πελατών, αλλά οι hackers είχαν ήδη μεταφέρει χρήματα από το Πακιστάν στην Αγγλία με την πρόσβαση στα δεδομένα των χρεωστικών καρτών μέσω των ATM.