Σε μια πρόσφατη προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Halifax Stanfield International Airport, ένας επιβάτης αρνήθηκε να δώσει τον κωδικό πρόσβασης για το ξεκλείδωμα του smartphone του κατά τον έλεγχο ασφαλείας και κατηγορήθηκε για παρεμπόδιση του έργου των φυλάκων των συνόρων.

Ο 38χρονος, Alain Philippon, έφτασε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο, ταξιδεύοντας από τη Δομινικανή Δημοκρατία, και επιλέχθηκε τυχαία από τις υπηρεσίες συνόρων του αεροδρομίου για έλεγχο. Ο πιο προσεκτικός έλεγχος των επιβατών γίνεται είτε τυχαία, είτε όταν οι υπάλληλοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο παρατηρήσουν κάτι ύποπτο στη συμπεριφορά του ταξιδιώτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας των Καναδικών συνόρων, CBSA, ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε για έλεγχο ο συγκεκριμένος επιβάτης, δεν είναι σαφής, αλλά οι υπάλληλοι ασφαλείας του αεροδρομίου είναι άρτια εκπαιδευμένοι σε τεχνικές και μεθόδους ελέγχου, έρευνας και ερωτήσεων και συνεχώς ψάχνουν για στοιχεία που θα τους οδηγήσουν σε άτομα ή αποσκευές, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Ο επιβάτης που δε συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις και δεν δέχθηκε τον έλεγχο είναι τώρα έξω με εγγύηση και διατρέχει τον κίνδυνο να πληρώσει πρόστιμο μεταξύ 1.000 CAD (800 Δολαρίων / 730 ευρώ) και 25.000 CAD (20.000 USD / EUR 18.250), καθώς και ποινή φυλάκισης ενός έτους, σύμφωνα με το άρθρο 153.1 (β) του Νόµου περί Τελωνείων.

Όπως ανέφερε, ο Philippon, σκοπεύει να αμφισβητήσει τις κατηγορίες αυτές στο Δικαστήριο, λέγοντας ότι το smartphone του περιέχει προσωπικά στοιχεία που δεν πρέπει να εκτίθενται σε τρίτους.

Τα αεροδρόμια, σε όλες σχεδόν τις χώρες, απαιτούν από τους επιβάτες να ενεργοποιούν της συσκευές τους προκειμένου να αποδείξουν ότι λειτουργούν και ότι δεν φέρουν κάτι παράνομο στο εσωτερικό τους.

Η πρόσβαση στα δεδομένα των συσκευών, και μάλιστα οι κωδικοί πρόσβασης, δεν έχουν σημασία αφού αυτό που θέλουν οι φύλακες είναι να δουν ότι η συσκευή θα ξεκινήσει να δουλεύει, ώστε να καταλάβουν ότι το σωστό hardware βρίσκεται στο εσωτερικό της.

Αν τελικά γίνει η δίκη, θα είναι η πρώτη στην ιστορία των Καναδικών δικαστηρίων, με τέτοιο κατηγορητήριο.