«Splendo»: Yπολογιστής… τσέπης από την Microsoft

Η Microsoft μόλις ανακοίνωσε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με λειτουργικό windows 8.1 σε μέγεθος ενός usb stick. H καινούργια αυτή συσκεύη ονομάζεται Splendo και έχει φτιαχτεί σε συνεργασία  με την ινδίκη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών, Ιball, ενώ το κόστος της θα κυμαίνεται μόλις στα 140 δολάρια.

Το hardware της συσκευής αποτελείται από έναν quad-core επεξεργαστή Intel Atom, με 2GB μνήμης RAM και 32GB ενσωματωμένης μνήμης. Το Splendo πρόκειται ουσιαστικά για έναν φορητό υπολογιστή σε μέγεθος… τσέπης, ο οποίος διαθέτει επίσης θύρα HDMI για σύνδεση σε οποιαδήποτε smart TV ή οθόνη. Επίσης διαθέτει μια κάρτα γραφικών high definition, μια πολυκάναλη ψηφιακή κάρτα ήχου, υποδοχή κάρτας microSDXC, υποστηρίζει bluetooth 4.0, και στην συσκευασία συμπεριλαμβάνεται ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Ο διευθυντής του Windows Business Group Vineet Durani της Μicrosoft India δήλωσε: “Το Splendo είναι για  ανθρώπους που αγαπούν τις ηλεκτρονικές συσκευές και θέλουν να είναι συνδεδεμένοι όλη την ώρα στο διαδίκτυο. Οι χρήστες αυτοί είναι λάτρεις της τεχνολογίας, αγαπούν τα gadgets, την κοινωνική δικτύωση, την πλοήγηση στο διαδίκτυο και θέλουν να απολαμβάνουν την τηλεοπτική εμπειρία που προσφέρουν οι smart ΤVs.”

Ωστόσο, η Microsoft “έφτασε κάπως αργά στο πάρτυ”, καθώς η Google έχει κυκλοφορήσει ήδη τον μικροϋπολογιστή Cotton Candy από τον Aπρίλιο. Aν και το Cotton Candy έχει πιο αδύναμο hardware (1 GB RAM , διπύρηνο επεξεργαστή και έλλειψη εσωτερικής μνήμης), πλεονεκτεί σε σχέση με το Splendo στην δυνατότητα επιλογής λειτουργικού (android ή linux).

Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν το Splendo θα υποστηρίξει τα Windows 10 στο μέλλον, καθώς και την απήχηση που θα έχει στο καταναλωτικό κοινό.