Online θα βρει τους Έλληνες εργαζόμενους το φετινό καλοκαίρι αφού σύμφωνα με έρευνα αποκαλύπτει πως οι εργοδότες θέλουν διαθέσιμο τον έναν στους δύο υπαλλήλους και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών.

Πιο συγκεκριμένα το 53% δηλώνει πως η εργοδοσία τους αναμένει να βρίσκονται stand by σε τηλέφωνο και διαδίκτυο ώστε να απαντούν σε e-mails. Ένα 43% δηλώνει πως είναι επιλογή τους να ασχοληθούν με ζητήματα σχετικά με τη δουλειά επειδή θέλουν να κρατούν επαφή και το 49% βλέπει τους συναδέλφους του να πράττουν αντίστοιχα.

Η έρευνα της Randstand αναφέρει επίσης πως οι Έλληνες εργαζόμενοι μπορούν εύκολα την περίοδο των διακοπών να αποσυνδεθούν από την δουλειά τους, με 48%  όμως να αισθάνεται πίεση από το ότι πρέπει να βρίσκεται online και να απαντά σε τηλέφωνα και  mails.

Μια άλλη πτυχή της έρευνα απαντά σχετικά με το κατά πόσο οι Έλληνες ασχολούνται με προσωπικά ζητήματα εν ώρα εργασίας, το 47% απαντά πως το κάνει.

Δείκτης Κινητικότητας

Η πορεία του Δείκτη Κινητικότητας καταγράφεται επίσης στην εν λόγω έρευνα, ο δείκτης αυτός αξιολογεί την ετοιμότητα των υπαλλήλων να αλλάξουν επάγγελμα μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, και καθορίζεται από παράγοντες όπως το πόσο ικανοποιημένοι μένουν οι εργαζόμενοι από την παρούσαα εργασία τους, τον φόβο απόλυσης,  την ανάγκη τους για νέες προκλήσεις, και τα επίπεδα αισιοδοξίας για το αν θα καταφέρουν να βρουν δουλειά κάπου αλλού.

Στην Ελλάδα ο Δείκτης Κινητικότητας αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο από το 99 στο 4ο τρίμηνο του 2014, στο 103 το 1ο τρίμηνο του 2015 και στο 105 στο 2ο. Αντίστοιχη αύξηση σημείωσε και ο παγκόσμιος Δείκτης Κινητικότητας, κυρίως σε χώρες όπως η Τουρκία, οι Η.Π.Α, η Ιαπωνία, και η Νορβηγία. Ενώ πτώση σημειώθηκε στην Ουγγαρία, την Πορτογαλία και την Αυστρία.

Όσον αφορά την Ελλάδα πάντως παρότι ο Δείκτης σημείωσε αύξηση κατά το 2ο τρίμηνο του έτους,  το 51% που αναμένει πως θα βρει νέα ανάλογη δουλειά μέσα στους επόμενους 6 μήνες έχει μείωση κατά 5% από το 1ο  τρίμηνο , ενώ το 52%, (αύξηση 6% από το 1ο τρίμηνο) απάντησε πως αν παραστεί ανάγκη ενδέχεται να εργαστεί και σε διαφορετική δουλειά.

Τέλος, αξίζει να σταθούμε στο ποσοστό των ερωτηθέντων που αναζητούν εργασία το οποίο μειώθηκε κατά 2% σε σχέση με το 1% τρίμηνο, κι απ’ αυτούς ένα 40% ανήκει στο ηλικιακό γκρουπ 25-34.