Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,  Barack Obama, θέτει συνεχόμενες ανησυχίες επί των δραστηριοτήτων της Κίνας στον κυβερνοχώρο, μετά τις διήμερες συζητήσεις ανάμεσα στα δύο έθνη.

Ο Obama κάλεσε την Κίνα, να ενεργήσει με στόχο την μείωση των εντάσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν την Κίνα για συμμετοχή σε κυβερνητικές επιθέσεις hacking και εμπορικά συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, οι Κινέζοι κατηγορήθηκαν για παραβίαση ασφαλείας με στόχο την κλοπή 40 εκ. Ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Μετά το τέλος των συζητήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με σκοπό την θέσπιση ενός κώδικα συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο.

«Πρέπει να δουλέψουμε πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφέροντα όλες οι χώρες, και κυρίως πάνω στο πως θα δουλέψει αυτό με όρους διμερών σχέσεων».

Η Κίνα είχε αρνηθεί τις κατηγορίες για συμμετοχή της στην τερατώδη αυτή παραβίαση

ασφαλείας έναντι στην αμερικάνικη υπηρεσία διαχείρισης προσωπικού (OPM), τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Ο κρατικός σύμβουλος  της Κίνας, Yang Jiechi, είπε στην Washington πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να «σέβονται τα γεγονότα» και πρόσθεσε πως η Κίνα, προσπαθούσε να πατάξει την πειρατεία και ήταν έτοιμη να συνεργαστεί σε θέματα cyber security με τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα μέσα στον χρόνο, η Κίνα αρνήθηκε ως επίσης κατηγορίες για προηγούμενη μεγάλη παραβίαση κατά των ΗΠΑ.  Ο Λευκός Οίκος και ο Πρόεδρος Obama, είχαν και πάλι εκφράσει τις ανησυχίες τους για την αυξανόμενη κινεζική παρουσία στην θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Παρόλα αυτά και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να δoθεί έμφαση στα θέματα συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των ωκεανών, της παράνομης αλιείας και της κλιματικής αλλαγής.