Πως να κάνετε ολική εκκαθάριση δεδομένων στο Android phone σας

Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι πωλούν ή χαρίζουν τις παλιές κινητές συσκευές τους. Για να κάνουμε μια μικρή έρευνα αποφασίσαμε να αγοράσουμε μερικά μεταχειρισμένα κινητά για να ανακαλύψουμε εάν έχουν διαγραφεί τα δεδομένα από μέσα προτού οι κάτοχοί τους προβούν στην πώληση των συσκευών τους.

Τα ευρύματα εκπλήσσουν: 40.000 φωτογραφίες συμπεριλαμβανομένων 750 φωτογραφιών γυμνών γυναικών και περισσότερες από 250 φωτογραφίες γυμνών selfies ανδρών, 750 emails και προσωπικά μηνύματα, 250 ονόματα και διευθύνσεις, μια συλλογή από πορνογραφικό υλικό anime, και την ταυτότητα τεσσάρων πρώην κατόχων αυτών των κινητών τηλεφώνων.

Πως ανακαλύφθηκαν αυτά τα προσωπικά δεδομένα;

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι χρήστες νόμιζαν ότι είχαν διαγράψει τα δεδομένα τους αλλά οι λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος του τηλεφώνου προφανώς τελικά δεν έκαναν την δουλειά τους καλά. Το λειτουργικό σύστημα διέγραψε τους corresponding pointers από το φάκελο αρχείων και έδειχνε τον χώρο ελεύθερο. Στην πραγματικότητα όμως τα αρχεία εξακολουθούσαν να υπάρχουν και παρέμειναν στο drive.

Εάν ο χρήστης συνέχιζε να κάνει κανονική χρήση του κινητού του τα νέα δεδομένα θα υπερκάλυπταν τα παλιά, αλλά από τη στιγμή που αποφάσισε να πουλήσει τη συσκευή του κάτι τέτοιο απλά δεν συνέβη ποτέ. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και ο υπολογιστής μας. Χρησιμοποίησα ένα απλό free software για να ανακτήσω διεγραμμένες φωτογραφίες που νόμιζα πως έχασα για πάντα επειδή δεν είχαν καλυφθεί από νέα δεδομένα ακόμη.

Μπορείτε να διαγράψετε οριστικά τα αρχεία σας με το  Avast Anti-Theft

Το δωρεάν app για Android, το Avast Anti-Theft, στην ουσία διαγράφει και υπερκαλύπτει όλα τα προσωπικά σας αρχεία. Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να διαγράψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από το Android smartphone σας προτού το πουλήσετε ή απλά το δώσετε σε άλλον χρήστη.

1. Εγκαταστήστε το Avast Anti-Theft στην Android  συσκευή σας. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν στο Google Play Store.

2. Διαμορφώστε το Avast Anti-Theft έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο κινητό σας μέσω του υπολογιστή σας.

3. Ενεργοποιήστε την ολική εκκαθάριση μέσω της εφαρμογής.

4. Συνδεθείτε στο My Avast account σας από τον υπολογιστή για να εκκαθαρίσετε το Android κινητό σας. Η ενέργεια αυτή θα διαγράψει και θα υπερκαλύψει όλα τα προσωπικά σας δεδομένα.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και το σχετικό βίντεο: