Η Apple και η Samsung μάχονται εδώ και καιρό

Αυτή την εβδομάδα, η Apple είχε μια σημαντική νίκη εναντίον της εχθρού της Samsung, καθώς ένα αμερικανικό εφετείο έκρινε ότι ο Κορεατικός τεχνολογικός κολοσσός θα έπρεπε να απαγορεύεται να χρησιμοποιεί επιλεγμένα χαρακτηριστικά της Apple μέσα σε ορισμένα από τα προϊόντα του.

Πίσω στο Μάιο του 2014, μια κριτική επιτροπή διαπίστωσε ότι η Samsung είχε παραβιάσει τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Apple, ένα για γρήγορες συνδέσεις, ένα για slide-to-unlock, και ένα άλλο για αυτόματη διόρθωση λέξεων. Και τότε, ο άλλος τεχνολογικός κολοσσός Cupertino παρακάλεσε το δικαστήριο να απαγορεύσει τα προϊόντα της Samsung που έκαναν χρήση αυτών των εφευρέσεων, αλλά το Αμερικανικό District Courte Judge αποφάνθηκε ότι η χρηματική αποζημίωση ήταν αρκετή.

Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, το Αμερικανικό Εφετείο για την Ομοσπονδιακή Περιφέρεια διαφωνεί με την απόφαση αυτή και υποστηρίζει ότι το «δικαίωμα να αποκλείσει τον ανταγωνισμό από τη χρήση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας κάποιου είναι σημαντικό» (όπως αναφέρθηκε από το Bloomberg).

Έτσι, το εφετείο ακύρωσε την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου και ανέπεμψε την υπόθεση στο κατώτερο δικαστήριο για επανεξέταση. Η απόφαση σημαίνει ότι η Samsung μπορεί να αναγκαστεί να αλλάξει ορισμένες πτυχές των smartphones και tablets της για να αποφύγει την απαγόρευση. Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν πωλούνται ακόμα στην αγορά αυτή τη στιγμή, η απαγόρευση δεν θα κάνει πολύ καλό στην Apple ούτως ή άλλως.

Η Apple θέλει να αποτρέψει τη Samsung από την πώληση των προϊόντων εκμεταλλευόμενη τις πατέντες που περιγράφονται παραπάνω

Σύμφωνα με τη Samsung, προς στιγμήν υπάρχει μόνο μία συσκευή σε κυκλοφορία, που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες αυτές. Από την πλευρά της, η Κορεατική Εταιρία δεν δέχεται την ήττα και θέλει να έχει την πλήρη κριτική του Εφετείου για τη σημερινή απόφαση.

“Θέλουμε να καθησυχάσουμε τα εκατομμύρια πιστούς πελάτες μας πώς το σύνολο των νέων smartphones μας, το οποίο άρεσε και αγαπήθηκε από τους αμερικανούς πελάτες, θα παραμείνει για πώληση και διάθεση στις ΗΠΑ,” λέει η εταιρεία.

Η Apple, από την άλλη πλευρά, φρόντισε να ρίξει κι άλλη λάσπη στη Samsung, δημοσιεύοντας την ακόλουθη δήλωση:

“(Η απόφαση) ενισχύει αυτό που τα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη πει: ότι η Samsung έκλεψε εσκεμμένα τις ιδέες μας και αντέγραψε τα προϊόντα μας. Αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστoύμε τη σκληρή δουλειά που συνοδεύει αγαπημένα προϊόντα όπως τα iPhone στα οποία οι εργαζόμενοι μας αφιερώνουν τη ζωή τους για το σχεδιασμό και την παράδοση στους πελάτες μας. ”

Είναι ενδιαφέρον, ότι πολλά μεγάλα ονόματα από τον κλάδο της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της eBay, Facebook, Google,  HP και άλλα, στηρίζουν τη Samsung σε αυτό. Τον περασμένο Ιούλιο, υποστήριξαν σε μια κατάθεση στο δικαστήριο με το Ομοσπονδιακό Circuit Court ότι μια απόφαση υπέρ της Apple θα έχει «σημαντικές επιζήμιες συνέπειες για την περαιτέρω ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογιών.”

Το Αμερικανικό Εφετείο απλά δεν είδε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.