-Σύμφωνα με νέα έκθεση της Alcatel-Lucent, το 80% των malware που διαδίδονται μέσω συνδέσεων mobile Internet καταλήγουν σε υπολογιστές με Windows

-Τα Windows παραμένουν πιο ευάλωτα, παρά τη δημοτικότητα του Android

Μια νέα έκθεση από την Alcatel-Lucent δείχνει ότι oι περισσότερες μολύνσεις με malware που μεταδίδονται μέσω συνδέσεων mobile Internet καταλήγουν τελικά σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν συσκευές Android.

Αναλύοντας τα δεδομένα κίνησης 100 εκατομμυρίων συσκευών που συνδέονταν σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας όπου ήταν εγκατεστημένο το λογισμικό Motive Security Guardian, οι ερευνητές του ερευνητικού κέντρου ασφάλειας της Alcatel-Lucent, Motive Security Lab, ήταν σε θέση να λάβουν μια γενική εικόνα για το πώς οι μολύνσεις maΙware επηρέασαν τους πελάτες τους, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Το κύριο πόρισμα της έκθεσης είναι ότι, ακόμη και αν οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να συνδέονται στο διαδίκτυο, οι μολύνσεις με maΙware εμφανίστηκαν, σε ποσοστό 80%, σε υπολογιστές με Windows που συνδέονταν μέσω συσκευών τηλεφώνου με tethering, μέσω dongles ή μέσω mobile WiFi hotspots.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το λογισμικό maΙware, από το ξεκίνημά του, δημιουργήθηκε ειδικά για να στοχεύει υπολογιστικά συστήματα με Windows, και παρότι έχουν ήδη περάσει έξι χρόνια από την κυκλοφορία του Android, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγες οικογένειες maΙware που στοχεύουν το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι είναι εγκατεστημένο σε περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο συσκευές.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η διάδοση των Android maΙware φαίνεται να έχει μειωθεί κατά το ήμισι από την αρχή του έτους, με το ποσοστό των μολύνσεων να αγγίζει μόλις το 20%, από 45% μέχρι πρότινος.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην πλήρη έκθεση της Alcatel-Lucent Motive Security Labs MaΙware Report H1 2015.