Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος έχει κριθεί ένοχος επειδή παρείχε βοήθεια στην γνωστή ομάδα χακτιβιστών Anonymous, για την παραβίαση της ιστοσελίδας των LA Times.

Οι εισαγγελείς, δήλωσαν ότι ο ο Matthew Keys, 28 ετών, έδωσε στους hackers έναν κωδικό πρόσβασης για να εισέλθουν στα συστήματα που ανήκουν στην Tribune Co, τη μητρική εταιρεία της εφημερίδας. Όπως αναφέρουν, ο Keys χρησιμοποιούσε online κανάλια άμεσης αποστολή μηνυμάτων (chat), για να ενθαρρύνει τους χακτιβιστές.

Η καταδίκη του θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, αλλά δεν αναμένεται να λάβει τη μέγιστη δυνατή ποινή των 25 ετών.

Ένας εκπρόσωπος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι η ποινή του θα είναι πιθανόν μικρότερη από πέντε έτη.

Ο δικηγόρος του Keys  δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσφύγει κατά της ετυμηγορίας.

Ο Keys κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία, με σκοπό να προκαλέσει ζημιά σε ένα προστατευμένο υπολογιστή και να προχωρήσει στη μετάδοση κακόβουλου κώδικα.

Τα έγγραφα του Δικαστηρίου ανέφεραν ότι το συμβάν έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2010, λίγο μετά αφότου ο Keys είχε χάσει τη δουλειά του στον τηλεοπτικό σταθμού Fox 40 KTXL στην Καλιφόρνια, που επίσης, ανήκει στην Tribune Co.

Ο Keys βρήκε δουλειά στο Reuters ως συντάκτης για τα κοινωνικά δίκτυα (social media) του οργανισμού, αλλά απολύθηκε, αφού κατηγορήθηκε το 2012.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι δράσεις του Keys αφορούσαν «ανώνυμη εκδίκηση».

Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο AESCracked, ο Keys φαίνεται να είχε μοιραστεί ηλεκτρονικά διαπιστευτήρια (στοιχεία log-in) για το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου της LA Times (CMS), το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή περιεχομένου, όπως άρθρα ή εικόνες, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Με αυτές τις πληροφορίες, ένα άγνωστο μέλος των Anonymous, που χρησιμοποιούσε το όνομα «sharpie», φαίνεται να είχε επεξεργαστεί μια ιστορία στην ιστοσελίδα της LA Times.

Ένας τίτλος άλλαξε ως εξής: “Πίεση στη Βουλή για την εκλογή του Chippy 1337” (Pressure builds in House to elect CHIPPY 1337).

Εντός του άρθρου, η πρώτη παράγραφος είχε αλλαχτεί επίσης και περιλάμβανε τη φράση «απρόθυμοι δημοκρατικοί της Βουλής είπαν να τον π…..» (reluctant House Democrats told to SUCK IT UP).

Η παραβίαση του site της LA Times ήταν «live» για περίπου μία ώρα, δήλωσε η υπεράσπιση.

Η Tribune Co ανακοίνωσε ότι της κόστισε τουλάχιστον $ 5000 για να ερευνήσει και να επιδιορθώσει το περιστατικό, ένα ποσό το οποίο είναι ικανό να δώσει τη δυνατότητα στην εφημερίδα να προχωρήσει σε καταγγελία σύμφωνα με το νόμο για ηλεκτρονικές απάτες.

Ένας εκπρόσωπος της Tribune Co, ο Gary Weitman, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το δικαστικό σύστημα λειτούργησε και θα αφήσουμε τη σημερινή ετυμηγορία να μιλήσει από μόνη της».