Η Apple Inc, δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει αφαιρέσει “μερικές” εφαρμογές από το App Store της, εκφράζοντας την ανησυχία της για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Η εταιρεία υποστήριξε πως ορισμένες εφαρμογές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους χρήστες, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές απειλούν την ασφάλεια των χρηστών, καθώς εγκαθιστούν ψηφιακά πιστοποιητικά που μπορούν να εκθέσουν τα προσωπικά στοιχεία τους, δίνοντας τη δυνατότητα σε τρίτους να τα παρακολουθούν και να τα συλλέγουν. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των εφαρμογών που εμπλέκονται στο ζήτημα ασφάλειας.

“Η Apple είναι βαθύτατα προσηλωμένη στην προστασία της ιδιωτικότητας των πελατών και την ασφάλεια τους”, είπε σε μια δήλωση ένας εκπρόσωπος της Apple. “Συνεργαζόμαστε στενά με αυτούς τους προγραμματιστές των εφαρμογών, έτσι ώστε να επαναφέρουμε γρήγορα τις εφαρμογές τους πίσω στο App Store, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ιδιωτική ζωή των χρηστών, αλλά και για να βεβαιωθούμε ότι η ασφάλειά τους δεν βρίσκεται σε κανέναν κίνδυνο”.

Οι εν λόγω εφαρμογές, που περιλαμβάνουν τα ψηφιακά πιστοποιητικά, στέλνουν τα δεδομένα του χρήστη σε διακομιστές όπου μπορούν να αναλυθούν. Το γεγονός αυτό ανοίγει την «πόρτα» για τους παρόχους δικτυακών υπηρεσιών, να έχουν πρόσβαση και να μπορούν να δουν την κρυπτογραφημένη κίνηση των δεδομένων, αφήνοντας τους χρήστες ευάλωτους σε ηλεκτρονικές παραβιάσεις.

Μεταξύ των εφαρμογών που απομακρύνθηκαν, ήταν και η Been Choice, η οποία έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των χρηστών, καθώς διέθετε δυνατότητες για μπλοκάρισμα των διαφημίσεων μέσα στις εφαρμογές.

Μια εκπρόσωπος της Apple, δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να κυκλοφορήσει μια σελίδα υποστήριξης, για να βοηθήσει τους χρήστες να αφαιρέσουν τις συγκεκριμένες εφαρμογές από τις συσκευές τους.