Χάρη στα νοσοκομεία παγκόσμιας κλάσης, στις συνεργασίες στον δημόσιο / ιδιωτικό τομέα και την αύξηση των επενδύσεων στην ιατρική τεχνολογία, η παγκόσμια κοινότητα βιοτεχνολογίας  έχει αρχίσει να αποκαλεί τη Σιγκαπούρη ως “Βοστώνη της Ασίας”, ένας χαρακτηρισμός  που σχετίζεται με μια από τις πιο ισχυρές πόλεις της Βόρειας Αμερικής στον τομέα της υγείας και της μηχανικής.

Μεταξύ του 2011 και 2015, στην πραγματικότητα, η Σιγκαπούρη επένδυσε 11,2 δισ δολάρια, για την υποστήριξη ερευνών, καινοτομιών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας.

Με αυτά τα κεφάλαια, τους πόρους και την υποστήριξη, οι καινοτόμες επιχειρήσεις της Σιγκαπούρης, στην ιατρική και νοσηλευτική, έχουν βρει τη λύση σε τοπικά προβλήματα, τα οποία φαίνονται όμως ως παγκόσμιες λύσεις.

Παρακάτω θα δείτε  πέντε καινοτομίες που η Σιγκαπούρη μοιράζεται με ιατρικές και επιστημονικές κοινότητες του κόσμου.

  1. Βιντεοπαιχνίδι για να βοηθήσει τα παιδιά με ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder)

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών της Infocomm στη Σιγκαπούρη, εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη, ελπίζει να ενισχύσει την εστίαση στους εφήβους μέσα από την εμπειρία ενός βίντεο-παιχνιδιού. Το πρώτο προϊόν της εταιρείας, που θα διατεθεί φέτος, μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω μιας κεφαλής και στέλνει τις πληροφορίες πίσω σε έναν υπολογιστή μέσω Bluetooth.

  1. Παρακολούθηση ημικρανιών και ενημέρωση γιατρού.

Όποιος βιώνει συχνές ημικρανίες μπορεί να σας πει πόσο εξουθενωτικές είναι και πόσο δύσκολο να τις παρακολουθεί κανείς. Επειδή η παρακολούθηση και η ενημέρωση του γιατρού για τα συμπτώματα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, μια νέα εταιρεία στη Σιγκαπούρη, η Healint, έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα και μια εφαρμογή, την Migraine Buddy, για να δώσει στους ασθενείς ένα εύκολο στη χρήση περιβάλλον εργασίας για την παρακολούθηση όλων των συμπτωμάτων τους και τις σχετικές πληροφορίες, όπως ένταση, φάρμακα και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

  1. Έλεγχος για γενετική ασθένεια των ματιών

Τον Ιούλιο, ομάδες ερευνητών της Σιγκαπούρης που εργάζονται από κοινού υπό την αιγίδα του Οργανισμού Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας

της Σιγκαπούρης, ανακοίνωσαν ότι ο νέος έλεγχος Polaris-TGFBI εξετάζει ασθενείς για συμπτώματα στρωματικής δυστροφία στον κερατοειδή, μια εξουθενωτική, γενετική ασθένεια των ματιών που προκαλεί θολή όραση και πόνο. Ο συγκεκριμένος έλεγχος επιτρέπει στους ασθενείς να ξεκινήσουν την θεραπεία τους, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν μακριά για ακριβά τεστ που χρειάζονται εβδομάδες, και ενδεχομένως μήνες, για να φέρουν αποτελέσματα.
  1. OSPICON: φροντίδα για βρέφη και ηλικιωμένους

Για τα βρέφη, ο σωστός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τους εξασφαλίζει ξεκούραση και ανάπτυξη, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής τους.

Πολλοί γονείς χάνουν τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, ανησυχώντας ότι το μωρό τους δεν κοιμάται σωστά. Το OSPICON είναι ένα κάλυμμα ύπνου που μετριάζει τις ανησυχίες, παρακολουθώντας την αναπνοή του μωρού, με τη χρήση αισθητήρων οπτικών ινών και την αποστολή των πληροφοριών – και τυχόν παρατυπίες – μέσω μιας έξυπνης εφαρμογής. Καθ ‘όλη τη νύχτα, το κάλυμμα σημειώνει επίσης την αναπνοή του παιδιού για να δημιουργήσει ένα αρχείο καταγραφής του ύπνου.

5. Εφαρμογή για την παρακολούθηση ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους

Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Συμβούλιο Φροντίδας και Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης, μερικά άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους, δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης.

Ονομάζεται «Smart Elderly Monitoring and Alert System» και το δοκιμαστικό πρόγραμμα εγκαθιστά  αισθητήρες κίνησης στα σπίτια των ηλικιωμένων, αρχικά για να μελετήσει τα πρότυπα διαβίωσής τους, όπως πόσο χρόνο ξοδεύουν συνήθως σε μια συγκεκριμένη θέση της κατοικίας τους. Μαζεύοντας τις συνήθειες, ο αλγόριθμος του συστήματος είναι σε θέση να ανιχνεύσει αποκλείσεις, όπως όταν ένα άτομο μπορεί να είναι στο κρεβάτι ή στο μπάνιο για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν το σύστημα εντοπίσει μια απόκλιση, στέλνει ένα μήνυμα κειμένου στον άνθρωπο που φροντίζει τον ηλικιωμένο.