Το καλοκαίρι ένα πολύ μεγάλο hacking συγκλόνισε τον κόσμο. Ένας hacker με το όνομα  “PhineasFisher” διείσδυσε στη ιταλική ιδιωτική εταιρία κατασκοπευτικού λογισμικού, Hacking Team, αποσπώντας περίπου 400GB δεδομένα από τους servers της και στη συνέχεια τα δημοσίευσε online μέσω ενός torrent.

Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις που έγινε από τη διαρροή ήταν η αγορά από το FBI ενός εργαλείου κόστους 775,000$. Ένας μεγάλος αριθμός κι άλλων πελατών εντοπίστηκαν, από εγκληματικές οργανώσεις μέχρι και κυβερνήσεις, να έχουν αγοράσει εργαλεία για κατασκοπεία.

Ωστόσο η παγκόσμια βιομηχανία hacking δεν οφείλει την ανάπτυξη της μόνο σε τέτοιες εταιρίες όπως η Hacking Team αλλά περισσότερο την οφείλει σε εξαιρετικά ταλαντούχα άτομα που χρησιμοποιούν τις δεξιότητες τους μέσα σε μια κουλτούρα που προάγει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Και όσο αφορά ταλαντούχους hackers, η Αργεντινή ξεχωρίζει. Οι δεκαετίες της καταπιεστικής στρατιωτικής κυριαρχίας καθώς και η οικονομική κρίση στη χώρα βοήθησαν στην ανάδειξη μιας εθνικής κουλτούρας όπου άτομα ενθαρρύνθηκαν αν όχι αναγκάστηκαν να βρουν δημιουργικές λύσεις.

Οι Αργεντινοί αναφέρονται σε αυτή την κουλτούρα με τη φράση “atado con alambre” που σημαίνει ενωμένοι με καλώδιο.

“Όσοι από εμάς ενηλικιώθηκαν κάτω από τη στρατιωτική χούντα και μας λέγανε ποια βιβλία να διαβάσουμε, ποιες ταινίες να δούμε και σε ποιον Θεό να προσευχόμαστε έπρεπε να μάθουν να κινούνται γύρω από τους νόμους.” Λέει ο Norma Morandini, γερουσιαστής από την επαρχίας της Cordoba. “Το hacking έγινε για εμάς τρόπος ζωής!”

Επομένως δεν είναι περίεργο ότι κάποιοι στην Αργεντινή αγκάλιασαν το hacking ως μέσο με το οποίο μπορούσαν να εξερευνήσουν την περιέργεια τους για τα computers. O Cesar Cerrudo, ένας ερευνητής ασφάλειας από την Αργεντινή ο οποίος έμαθε μόνος του hacking όταν ήταν έφηβος και ο οποίος πρόσφατα τράβηξε την προσοχή με την πετυχημένη του εισβολή σε συστήματα φωτεινής σηματοδότησης σε πόλεις των ΗΠΑ, λέει ότι η εξαπάτηση του συστήματος είναι μέρος της Αργεντίνικης νοοτροπίας.

”Αν δεν είσαι πλούσιος μεγαλώνεις χωρίς υπολογιστές και ανάγνωση βιβλίων. Για να αποκτήσεις πρόσβαση σε ένα νέο λογισμικό πρέπει να το χακάρεις.”

Οι λάτρεις των υπολογιστών στην Αργεντινή είναι πολύ καλοί στο να βρίσκουν ελαττώματα zero-day, μια ικανότητα που έχει τραβήξει την προσοχή τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων φορέων που ενδιαφέρονται είτε να προστατευθούν από επιθέσεις είτε είναι περίεργοι να εξερευνήσουν τη χρησιμότητα των ελαττωμάτων zero-day.

Η Αργεντινή ξεκάθαρα έχει πολλά να δώσει στον κόσμο του hacking αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν θα μείνει για πολύ ακόμα στην κορυφή.

Ο Sinan Eren, ένα στέλεχος της Avast Software, υποστηρίζει ότι τώρα υπάρχει νέος ανταγωνισμός. Η Κίνα είναι αυτή που έχει αρχίσει και ξεχωρίζει.

Αυτό που είναι ξεκάθαρό είναι ότι η βιομηχανία του hacking παγκοσμιοποιείται όλο και περισσότερο. Ευτυχώς με τη διάδοση των εργαλείων hacking δημιουργούνται ευκαιρίες για τους επαγγελματίες της ασφάλειας να μάθουν ο ένας από τον άλλον, να συνεργαστούν έρευνα και μαζί να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο τοπίο των απειλών