Σύμφωνα με μελέτες, οι επιθέσεις με malware έχουν αυξηθεί κατά 50% τον τελευταίο χρόνο. Συνήθως, τα κακόβουλα λογισμικά χρησιμοποιούνται για την theft χρημάτων και οικονομικών data of users.

The banking malware είναι από τα πιο συνηθισμένα κακόβουλα λογισμικά στην Ινδία. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, πάνω από το 35% των οργανισμών και των ιδρυμάτων στην Ινδία έχουν πέσει θύμα μιας τέτοιας attack κατά τη διάρκεια του 2019.

Μεταξύ των πιο κοινών τύπων κακόβουλου λογισμικού που αντιμετωπίζει η Ινδία, είναι τα Adware, τα οποία εμφανίζουν ads στα τηλέφωνα των θυμάτων για να βγάλουν χρήματα.

Ένας άλλος τύπος malware παρακολουθεί το phone του στόχου. Για παράδειγμα, παρακολουθεί την τοποθεσία GPS και κλέβει προσωπικά δεδομένα. Επίσης, συχνά παρακολουθούνται το microphone και άλλες λειτουργίες του τηλεφώνου.

Όσον αφορά στα banking malware, είναι πολύ επικίνδυνα γιατί κλέβουν data, ενώ το θύμα κάνει πληρωμές μέσω του τηλεφώνου. The victims δεν γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται και ότι οι hackers βλέπουν τα τραπεζικά τους credentials.

Τι σχέση έχει το WhatsApp;

The WhatsApp χρησιμοποιείται συχνά από τους hackers για την πραγματοποίηση επιθέσεων με banking malware. Παρά την κρυπτογράφηση που χρησιμοποιείται στην Application ανταλλαγής μηνυμάτων, οι hackers συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους για να εκμεταλλευτούν και την παραμικρή ευπάθεια.

Πρόσφατα, υπήρχε μια zero-day ευπάθεια, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι hackers για να μεταφέρουν malware στη Device του δέκτη των μηνυμάτων.

Για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε εγκατεστημένο κάποιο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας μέσω του WhatsApp, «καθαρίστε» όλα τα δεδομένα και μην ανοίγετε άγνωστα Archives και συνδέσμους.

Άλλοι κίνδυνοι

The phishing επιθέσεις είναι, επίσης, αγαπημένος τρόπος επίθεσης των hackers. Οι κυβερνοεγκληματίες στέλνουν συχνά τέτοια emails, που περιέχουν κακόβουλα έγγραφα ή links. Στόχος είναι να εξαπατηθούν τα θύματα, να ανοίξουν τα links και να εισαγάγουν προσωπικά στοιχεία.

Η application download από καταστήματα τρίτων και ή από το Διαδίκτυο είναι απαγορευτική, καθώς μπορεί να εγκαταστήσετε κάποιο malware χωρίς να το καταλάβετε! Επίσης, μην ανοίγετε κανένα ύποπτο αρχείο ή σύνδεσμο, αν δεν είστε σίγουροι για τον αποστολέα.

Η σύνδεση σε άγνωστα δίκτυα WiFi είναι, επίσης, επικίνδυνη. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιτρέψει μια επίθεση “man-in-the-middle".

Η ασφάλεια του κινητού τηλεφώνου είναι τόσο σημαντική όσο και η ασφάλεια του σπιτιού σας ή οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής. Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα Security και μείνετε προστατευμένοι!