Δύο υπάλληλοι της Apple μήνυσαν την εταιρεία για μισθολογικές διακρίσεις κατά των γυναικών, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία πλήρωνε λιγότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, ενώ έκαναν την ίδια εργασία.

Οι γυναίκες προτείνουν μια ομαδική αγωγή, επιδιώκοντας να εκπροσωπήσουν περισσότερες από 12.000 νυν και πρώην εργαζόμενες στα τμήματα μηχανικής, μάρκετινγκ και AppleCare της Apple.

Η μήνυση επικεντρώνεται στις Practices recruitment και τις αξιολογήσεις απόδοσης της εταιρείας, οι οποίες προωθούν ένα μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

See also: Lawsuit against Elon Musk and SpaceX for alleged sexual harassment, discrimination and unfair dismissals

Η Καλιφόρνια prohibits στους εργοδότες να ρωτούν τους υποψηφίους εργαζόμενους σχετικά με την προηγούμενη αμοιβή τους. Ωστόσο, η Apple ζητούσε από τους υποψηφίους να πουν τον μισθό που πληρώνονταν στον τρέχοντα ρόλο τους και βελτίωνε κάπως αυτόν τον αριθμό. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι εάν μια γυναίκα employee αμείβονταν ελάχιστα στον προηγούμενο ρόλο της, τότε η Apple συνέχιζε να διαιωνίζει τη διαφορά στον νέο της μισθό.

Η Apple αναγνώρισε αυτό το πρόβλημα και σταμάτησε να κάνει την ερώτηση. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι προσλήψεων ρωτούσαν για τις προσδοκίες μισθού του υποψηφίου και στήριζαν την προσφορά τους σε αυτό. Ωστόσο, η αγωγή ισχυρίζεται ότι και αυτό διαιωνίζει τις διαφορές μισθών.

Η μήνυση ισχυρίζεται επίσης ότι οι αξιολογήσεις απόδοσης είναι προκατειλημμένες απέναντι στις γυναίκες, επειδή παράμετροι όπως η ομαδική εργασία και η ηγεσία τείνουν να ανταμείβουν τους άνδρες και να τιμωρούν τις γυναίκες. Οι γυναίκες υπάλληλοι λένε ότι αυτό επηρεάζει τις προαγωγές και τα μπόνους τους.

See also: Absence of women in the 11% of cybersecurity teams

Η μια από τις ενάγουσες, Justina Jong, είπε ότι είδε κατά λάθος ένα document ενός άνδρα συναδέλφου της. «Παρατήρησα ότι πληρωνόταν σχεδόν 10.000 δολάρια περισσότερο από εμένα, παρόλο που κάναμε ουσιαστικά παρόμοια δουλειά. Αυτή η αποκάλυψη με έκανε να νιώσω απαίσια".

Ανέφερε, επίσης, ότι αναγκάστηκε να εργαστεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας δίπλα σε ένα συνάδελφό της που την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά.

Apple: wage discrimination lawsuit against women

Η δεύτερη ενάγουσα, Amina Salgado, είπε ότι παραπονέθηκε στην Apple πολλές φορές για το χάσμα στους μισθούς. Η ίδια είχε εργαστεί σε πολλούς ρόλους για την Apple από το 2012. Τελικά, η Apple προσέλαβε μια τρίτη εταιρεία για να διεξαγάγει έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι πληρωνόταν λιγότερο.

"Ως αποτέλεσμα της έρευνας τρίτων, στα τέλη του 2023, η Apple αύξησε τον μισθό της κας Salgado, αλλά απέτυχε και αρνήθηκε να πληρώσει την κα Salgado για τα χρόνια κατά τα οποία αμείβονταν λιγότερο από τους άντρες που εκτελούσαν ουσιαστικά παρόμοια εργασία», αναφέρει η μήνυση.

See also: Walmart: increases salaries of store managers

Οι γυναίκες, ουσιαστικά, ζητούν να αποζημιωθούν για τους χαμηλότερους μισθούς που έπαιρναν για αρκετά χρόνια.

Οι μισθολογικές διακρίσεις επηρεάζουν σημαντικά την επαγγελματική ανάπτυξη των γυναικών στην Apple και αλλού. Η χαμηλότερη fee can be μειώσει την ικανότητα των γυναικών να επενδύσουν σε περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση, περιορίζοντας έτσι τις ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη και προαγωγές.

Επιπλέον, δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την εργασιακή ικανοποίηση και την ψυχολογική ευημερία των γυναικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα και αυξημένη πιθανότητα αποχώρησης από την work.

Τέλος, η μισθολογική ανισότητα μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των γυναικών, καθιστώντας τις λιγότερο πιθανό να διεκδικήσουν υψηλότερες θέσεις ή να διαπραγματευτούν καλύτερους μισθούς. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου οι γυναίκες παραμένουν σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις και δεν καταφέρνουν να προχωρήσουν επαγγελματικά.

Source: edition.cnn.com