Οι αρχές επιβολής του νόμου φέρεται να συνέλαβαν ένα βασικό μέλος των hackers Scattered Spider.

Πρόκειται για έναν 22χρονο άνδρα από το United Kingdom, ο οποίος συνελήφθη στην Ισπανία, καθώς προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση για Ιταλία. Λέγεται ότι η σύλληψη ήταν μια μια κοινή επιχείρηση του FBI και της ισπανικής αστυνομίας.

Πιστεύεται ότι ο νεαρός άνδρας «σχετίζεται με πολλές ransomware attacks υψηλού προφίλ που έχουν εκτελεστεί από την Scattered Spider".

See also: Συνελήφθη Ρώσος hacker για συνεργασία με τα ransomware Conti και LockBit

Σύμφωνα με το vx-underground, ο κατηγορούμενος είναι ένας SIM swapper που λειτουργούσε με το ψευδώνυμο “Tyler“. Το SIM swapping αναφέρεται στην παράνομη απόκτηση πρόσβασης στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου κάποιου άλλου ατόμου με σκοπό τον έλεγχό του. Συμβαίνει, συνήθως, όταν ένας εγκληματίας πείθει τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας να μεταφέρει τον αριθμό τηλεφώνου σας σε μια άλλη κάρτα SIM, που ανήκει στον επιτιθέμενο. Για να το πετύχει αυτό, ο απατεώνας χρησιμοποιεί τεχνικές social engineering, προσποιούμενος ότι είναι ο πραγματικός πελάτης και ισχυρίζεται συνήθως ότι η αρχική κάρτα SIM έχει καταστραφεί ή χαθεί. Ο υπάλληλος της εταιρείας πραγματοποιεί το αίτημα του πελάτη και αυτό ήταν! Ο απατεώνας αποκτά τον έλεγχο του αριθμού.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο ασφαλείας Brian Krebs, believed ότι ο Tyler είναι ένας 22χρονος από τη Σκωτία ονόματι Tyler Buchanan, ο οποίος ακούει στο όνομα “tylerb” στα κανάλια Telegram που σχετίζονται με το SIM-swapping.

See also: Incognito Market: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας πώλησης ναρκωτικών

Ο Tyler είναι το δεύτερο μέλος της ομάδας Scattered Spider που συλλαμβάνεται μετά τον Noah Michael Urban,

ο οποίος κατηγορήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (τον Φεβρουάριο) για απάτη και κλοπή ταυτότητας που οδήγησαν στην theft 800.000 δολαρίων από τουλάχιστον πέντε διαφορετικά θύματα.

Οι hackers Scattered Spider έχουν financial incentives και συνδέονται με εξελιγμένες επιθέσεις social engineering, για να αποκτήσουν αρχική πρόσβαση σε οργανισμούς.

Αρχικά ασχολούνταν με την συλλογή διαπιστευτηρίων και το SIM swapping, αλλά αργότερα έδωσαν έμφαση στις επιθέσεις ransomware and in data theft.

Η σύλληψη του 22χρονου μέλους των hackers Scattered Spider σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες συλλήψεις και εξάρθρωση της ομάδας.

See also: ΗΠΑ: Συλλήψεις δύο ατόμων για ξέπλυμα εσόδων από pig butchering απάτες

Δείχνει, επίσης, την αποτελεσματικότητα της international cooperation και υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή vigilance για την προστασία μας από απειλές στον cyberspace.

Αυτή η υπόθεση χρησιμεύει ως προειδοποίηση σε όσους εμπλέκονται στο crime στον κυβερνοχώρο ότι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Ας χρησιμεύσει ως υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει.

Source: thehackernews.com