[su_heading size=”18″]Μια λίστα με εκατοντάδες στοιχεία λογαριασμών Spotify που περιλαμβάνει emails, usernames, κωδικούς πρόσβασης, τύπους λογαριασμών κι άλλες λεπτομέρειες, εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα Pastebin και φαίνεται ότι πρόκειται για παραβίαση ασφαλείας! [/su_heading]

Ενώ το TechCrunch επικοινώνησε με κάποιους από τους χρήστες μέσω email κι επιβεβαίωσε ότι οι λογαριασμοί τους στο Spotify βρέθηκαν σε κίνδυνο πριν λίγες ημέρες, το ίδιο το Spotify αρνήθηκε ότι έγινε hacking και είπε ότι τα αρχεία των χρηστών είναι ασφαλή.

Εκτός από τα emails και τα στοιχεία του login, στο Pastebin εμφανίζεται και ο τύπος του λογαριασμού (πχ family, premium), πότε ο λογαριασμός ανανεώνεται αυτόματα και η χώρα στην οποία δημιουργήθηκε ο λογαριασμός. Η λίστα των λογαριασμών δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ αλλά περιλαμβάνει χρήστες από όλον τον κόσμο!

[su_button url=”https://www.secnews.gr/101762/mia-megalh-nikh-irthe-gia-th-google-apo-apofash-tou-spotify/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#26e508″ color=”#1214126″ wide=”yes” center=”yes” radius=”round” icon_color=”#ffffff”]Μια μεγάλη νίκη ήρθε για τη Google από απόφαση του Spotify! [/su_button]

Το Spotify έχει αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά ασφαλείας και στο παρελθόν όποτε ακόμα δεν ξέρουμε αν αυτή η λίστα προέρχεται από κάποια καινούρια παραβίαση. Μπορεί να είναι μια λίστα ήδη εκτεθειμένων λογαριασμών που κυκλοφορεί ακόμα.

Μέχρι στιγμής οι μισοί χρήστες έχουν επιβεβαιώσει ότι όντως ο λογαριασμός τους παραβιάστηκε πρόσφατα και το κατάλαβαν με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ένας είπε ότι βρήκε τραγούδια που δεν είχε προσθέσει ποτέ ο ίδιος στην playlist του. Κάποιος άλλος δήλωσε ότι είδε τραγούδια που δεν είχε ακούσει ποτέ στο “recently played” και αμέσως άλλαξε κωδικό πρόσβασης και αποσυνδέθηκε από όλες τις συσκευές.

Αρκετοί είπαν ότι τους πέταξε έξω η υπηρεσία και όταν προσπάθησαν να ξανασυνδεθούν είδαν ότι το email τους είχε αλλάξει με ένα άλλο email που δεν άνηκε σε αυτούς. Για να λύσουν το θέμα έπρεπε να επικοινωνήσουν με την εξυπηρέτηση πελατών για να αποκαταστήσει την πρόσβαση στον λογαριασμό τους.

[su_button url=”https://www.secnews.gr/103482/to-facebook-epese-thima-hacking/” target=”blank” style=”glass” background=”#2a08e5″ color=”#eff3ef6″ wide=”yes” center=”yes” radius=”round” icon_color=”#ffffff”]Το Facebook έπεσε θύμα hacking![/su_button]

Σε καμμιά από τις περιπτώσεις η υπηρεσία δεν επικοινώνησε πρώτη με τους χρήστες για να τους ενημερώσει ούτε επανάφερε τους κωδικούς προληπτικά. Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση ενός εκπροσώπου της υπηρεσίας η οποία λέει:

“Το Spotify δεν παραβιάστηκε και τα στοιχεία των χρηστών μας είναι ασφαλή. Παρακολουθούμε το Pastebin και άλλα sites τακτικά. Όταν βρίσκουμε στοιχεία λογαριασμών για την υπηρεσία μας πρώτα βεβαιωνόμαστε ότι είναι αυθεντικά και αν είναι αμέσως ενημερώνουμε τους χρήστες  για να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης τους.”

Ίσως η υπηρεσία να βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία του ελέγχου και γι’ αυτό να μην έχει ενημερώσει ακόμα κανέναν.

Δυστυχώς επειδή πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς σε πολλά sites, ανέφεραν αρκετοί ότι παραβιάστηκε και το Facebook, το Skype, το Uber και ακόμα και ο τραπεζικός τους λογαριασμός.

Το πιο παράξενο σε όλο το περιστατικό είναι ότι αυτοί που έχουν πάρει παράνομα τα στοιχεία των χρηστών τα χρησιμοποιούν για να ακούσουν μουσική. Συνήθως οι hackers συλλέγουν αυτά τα στοιχεία και στη συνέχεια τα πουλάνε κάπου αλλού.

[su_button url=”https://www.secnews.gr/103501/prin-ligo-acking-sto-tmima-dhmosiografias-kai-mme-tou-auth/” target=”blank” style=”glass” background=”#e50819″ color=”#0d110d6″ wide=”yes” center=”yes” radius=”round” icon_color=”#ffffff”]Πριν λίγο: Hacking στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ![/su_button]