Πολλοί πιστεύουν ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι ο κύριος λόγος πίσω από τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν απέδειξε εάν και κατά πόσο τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου. Ωστόσο, μία στατιστική ανάλυση των δεδομένων στην Αυστραλία δείχνει ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι αρκετά ασφαλή.

Η μελέτη εξέτασε τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του εγκεφάλου στην Αυστραλία από το 1982-2013, ο οποίος στη συνέχεια συγκρίθηκε με άλλα στοιχεία που δείχνουν πόσο διαδεδομένη ήταν η χρήση κινητών τηλεφώνων στη χώρα κατά την ίδια χρονική περίοδο. Ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν μια σταθερή αύξηση των ποσοστών καρκίνου του εγκεφάλου μεταξύ των γυναικών, έδειξε μια πολύ μικρή αύξηση της στους άνδρες. Ωστόσο, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στους άνδρες άνω των 70, η οποία ξεκίνησε το 1982, ακόμη και πριν τα κινητά τηλέφωνα να είναι διαθέσιμα για το κοινό.

Βασιζόμενα σε μοντέλα υπολογιστών, τα δεδομένα ταιριάζουν με άλλες μελέτες που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες, όπου η Αυστραλία χρησιμεύει ως ένα ιδιαίτερα εξαιρετικό παράδειγμα. Βασικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν οδήγησε σε επιπλέον καρκίνο του εγκεφάλου.

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ καρκίνου του εγκεφάλου και χρήσης κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με τη μελέτη. Η αυξημένη συχνότητα

εμφάνισης του καρκίνου στη χώρα κατά το χρονικό διάστημα αποδίδεται στην καλύτερη ανίχνευση του καρκίνου με τη χρήση βελτιωμένων τεχνικών απεικόνισης που έκανε το ντεμπούτο του στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπως οι αξονικές τομογραφίες.

“Η παρατηρούμενη σταθερότητα της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου στην Αυστραλία μεταξύ του 1982 και του 2012 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες εκτός από τις πάνω από 70 χρόνια, υποδηλώνει ότι οι παρατηρούμενες αυξήσεις στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα είναι απίθανο να είναι συναφής με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Αντίθετα, υποθέτουμε ότι οι παρατηρούμενες αυξήσεις στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου στην Αυστραλία, σχετίζονται με την έλευση των βελτιωμένων διαγνωστικών διαδικασιών κατά την αξονική τομογραφία και τις συναφείς τεχνολογίες απεικόνισης που εισήχθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980.”

Ενώ η συζήτηση σχετικά με τον καρκίνο εγκεφάλου και το κινητό, πάντα θα είναι αμφιλεγόμενη, μελέτες όπως αυτή όλο και περισσότερο δείχνουν ότι αν θέλετε πραγματικά να είστε ασφαλείς, καλύτερα να αφήσετε τα κινητά τηλέφωνα σας. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δηλώνουν ότι δεν θα εγκατέλειπαν το τηλέφωνό τους, ακόμη και αν υπήρχε σχέση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου του εγκεφάλου.