Η Google όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, προσπαθεί να κρυπτογραφήσει όλες τις πληροφορίες που διακινούνται από τα μεταξύ κέντρα δεδομένων της.

Η κίνηση της Google είναι μια από τις πιο συγκεκριμένες ενδείξεις ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για σαρωτικές προσπάθειες παρακολούθησης από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας έχουν προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στην αμερικανική βιομηχανία της τεχνολογίας.
Η πρωτοβουλία κρυπτογράφησης από την Google, η οποία αρχικά εγκρίθηκε πέρυσι, επιταχύνθηκε τον Ιούνιο, καθώς η εταιρεία φαινομενικά τουλάχιστον αγωνίστηκε για την προστασία της φήμης της, αναφέρει ένα άρθρο της Washingtonpost.

Η κρυπτογράφηση των πληροφοριών από τα κέντρα δεδομένων της δεν θα καταστήσει αδύνατο στις υπηρεσίες πληροφοριών να κατασκοπεύουν μεμονωμένους χρήστες των υπηρεσιών της Google, όμως η εταιρεία δήλωσε θα κάνει την μαζική παρακολούθηση πιο δύσκολη από όπου και αν προέρχεται, κυβερνήσεις ή hackers.

“Είναι ένας αγώνας”, δήλωσε ο Eric Grosse, αντιπρόεδρος ασφαλείας της Google. “Θεωρούμε τις κυβερνητικές υπηρεσίες σαν πολύ έμπειρους παίκτες σε αυτό το παιχνίδι.”

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι εκτός από την κυβέρνηση των ΗΠΑ υπάρχουν και άλλες κυβέρνησεις με πολύ εξελιγμένες δεξιότητες hacking όπως της Κίνας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και του Ισραήλ.

Η NSA προσπαθεί να παρακάμψει την κρυπτογράφηση με πολλούς μεθόδους, όπως με την απόκτηση των κλειδιών κρυπτογράφησης, ή με τη χρήση υπερ-υπολογιστών που σπάνε κωδικούς ή επηρεάζοντας τα πρότυπα κρυπτογράφησης καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε εξωτερικές επιθέσεις, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της New York Times και της Guardian.

Όμως αυτές οι δημοσιεύσεις καθιστούν σαφές ότι η κρυπτογράφηση περιπλέκει τις προσπάθειες παρακολούθησης της κυβέρνησης, αφού απαιτούνται πόροι για την αποκωδικοποίηση ή για οποιοδήποτε άλλο τρόπο χρησιμοποιούν για να καταφέρουν να διαβάσουν τον κώδικα.

Εμπειρογνώμονες ασφαλείας αναφέρουν ότι ο χρόνος και η ενέργεια που απαιτείται για να παρακάμψουν την κρυπτογράφηση απευθύνονται μόνο σε στόχους ύψιστης προτεραιότητας, όπως οι τρομοκράτες και περιορίζουν τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να παρακολουθήσει όλο το διαδίκτυο.

Για άλλη μια φορά το timing της ανακοίνωσης της Google συμπίπτει με την θύελλα και την μεγάλη αναταραχή που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις της New York Times και της Guardian.