Το Instagram φαίνεται ότι προώθησε λογαριασμούς με ονόματα όπως «Πρέπει να είμαι αδύνατη», «Αιώνια πεινασμένη», «Θέλω να είμαι τέλεια», στο λογαριασμό ενός 13χρονου κοριτσιού που εκδήλωσε ενδιαφέρον για απώλεια βάρους και δίαιτα.

Δείτε επίσης: Facebook: Φρένο στα σχέδια για την ανάπτυξη Instagram για παιδιά

Απόδειξη ότι το Instagram όχι μόνο δεν απαγορεύει τους λογαριασμούς που προωθούν ακραίες δίαιτες και διατροφικές διαταραχές, αλλά προωθεί ενεργά αυτούς τους λογαριασμούς, ενώ την ίδια στιγμή τόσο το Instagram όσο και η μητρική του εταιρεία Facebook (FB), αντιμετωπίζουν έντονο έλεγχο σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν στην ψυχική υγεία των νέων.

Το Instagram αναγνώρισε στο CNN αυτό το Σαββατοκύριακο ότι αυτοί οι λογαριασμοί παραβίασαν τους κανόνες του ενάντια στην προώθηση της ακραίας δίαιτας και ότι δεν έπρεπε να έχουν επιτραπεί στην πλατφόρμα.

Οι λογαριασμοί αυτοί προωθήθηκαν σε λογαριασμό Instagram που δημιουργήθηκε από το προσωπικό του γερουσιαστή Richard Blumenthal. Η ομάδα του Γερουσιαστή του Κονέκτικατ δημιούργησε έναν ψεύτικο λογαριασμό ως 13χρονο κορίτσι και ακολούθησε ορισμένους λογαριασμούς δίαιτας και διατροφικών διαταραχών (εκ των οποίων οι τελευταίοι υποτίθεται ότι απαγορεύονται από το Instagram). Σύντομα, ο αλγόριθμος του Instagram άρχισε σχεδόν αποκλειστικά να προτείνει όλο και πιο ακραίους λογαριασμούς που σχετίζονται με τη διατροφή, είπε ο γερουσιαστής στο CNN.

Το γραφείο του Blumenthal μοιράστηκε με το CNN μια λίστα λογαριασμών που είχε προτείνει ο αλγόριθμος του Instagram. Αφού το CNN έστειλε ένα δείγμα πέντε λογαριασμών από αυτόν τον κατάλογο στο Instagram για σχόλια, η εταιρεία τους αφαίρεσε λέγοντας ότι όλοι αυτοί παραβίασαν τις πολιτικές της κατά της ενθάρρυνσης των διατροφικών διαταραχών.

Δεν επιτρέπουμε περιεχόμενο που προωθεί ή ενθαρρύνει διατροφικές διαταραχές και καταργήσαμε τους λογαριασμούς που μοιραστήκαν μαζί μας για παραβίαση αυτών των κανόνων“, δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook.

«Χρησιμοποιούμε τεχνολογία και αναφορές από την κοινότητά μας για να βρούμε και να αφαιρέσουμε αυτό το περιεχόμενο όσο πιο γρήγορα μπορούμε και εργαζόμαστε πάντα για να βελτιωθούμε. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε συμβουλές ειδικών από ακαδημαϊκούς και οργανισμούς ψυχικής υγείας, για να επιτευχθεί η δύσκολη ισορροπία μεταξύ του να επιτρέπεται στους ανθρώπους να μοιράζονται τις εμπειρίες τους, προστατεύοντάς τους παράλληλα από δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο

».

Δείτε ακόμα: Facebook: Το Instagram δεν είναι τοξικό για τους εφήβους, όπως λέει η WSJ

Μιλώντας στο CNN τη Δευτέρα, ο Blumenthal είπε: “Αυτή η εμπειρία δείχνει πολύ γραφικά πώς οι ισχυρισμοί του [Facebook] για την προστασία των παιδιών ή την κατάργηση λογαριασμών που μπορεί να είναι επικίνδυνοι γι ‘αυτά είναι απόλυτα ανυπόστατοι.

Το πείραμα του Blumenthal πηγαίνει ένα επίπεδο βαθύτερα, δείχνοντας πόσο γρήγορα ο αλγόριθμος του Instagram προωθεί επιβλαβές περιεχόμενο στους νέους χρήστες.

Το CNN δημιούργησε λογαριασμό την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία με το γραφείο του Γερουσιαστή, ακολουθώντας επίσης κάποιους λογαριασμούς ακραίας δίαιτας και υπέρ των διατροφικών διαταραχών. Την Κυριακή, το Instagram προώθησε λογαριασμούς με ονόματα όπως “Sweet Skinny”, “Prettily Skinny” και “Wanna Be Skinny” στον πειραματικό λογαριασμό του CNN που επίσης καταχωρήθηκε ότι ανήκει σε ένα 13χρονο κορίτσι. Το CNN επικοινώνησε με το Instagram για να ρωτήσει εάν αυτοί οι λογαριασμοί παραβιάζουν επίσης τις πολιτικές του.

Η προβολή περιεχομένου από αυτούς τους λογαριασμούς ακραίας δίαιτας – οι οποίοι περιλάμβαναν, για παράδειγμα, εικόνες εξαιρετικά λεπτών σωμάτων και πληροφορίες σχετικά με το “τρέχον βάρος” του χρήστη έναντι του “βάρους στόχου” του – μπορεί να λειτουργήσει ως επικύρωση για χρήστες που έχουν ήδη προδιάθεση για ανθυγιεινές συμπεριφορές, λένε οι ειδικοί.

Δείτε επίσης: Instagram: Πώς να αναφέρετε προσβλητικά/υβριστικά σχόλια

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το Instagram, όπως και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μάλλον δεν κάνουν όσα υπόσχονται για να ανακαλύψουν και να καταργήσου λογαριασμούς ακραίων συμπεριφορών και να προστατεύσουν ειδικότερα τα νεότερα και πιο ευάλωτα μέλη τους.