Κυκλοφόρησε η έκδοση 93 του προγράμματος περιήγησης Firefox – Firefox 93 – της Mozilla και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι το tab unloading.

Δείτε επίσης: Ο Firefox παρακάμπτει τις default browser ρυθμίσεις των Windows 11

Η λειτουργία – διατίθεται προς το παρόν μόνο στα Windows, με τα macOS και Linux να ακολουθούν – ενεργοποιείται όταν το πρόγραμμα περιήγησης πιστεύει ότι είναι επικείμενη διακοπή της μνήμης και θα κάνει unload τις καρτέλες με τις λιγότερο πρόσφατα χρησιμοποιημένες πρώτα.

Ένας μήνας δοκιμών στο κανάλι Nightly του Firefox διαπίστωσε μείωση των σφαλμάτων του προγράμματος περιήγησης και της διαδικασίας περιεχομένου, αλλά και αύξηση των σφαλμάτων εκτός μνήμης, καθώς και αύξηση της μέσης χρήσης μνήμης.

Στην επόμενη έκδοση του Firefox, θα προστεθεί μια σελίδα about:unloads για να παρέχει διαγνωστικά στοιχεία κατά την εκφόρτωση καρτελών.

Δείτε επίσης: Chrome, Firefox, Safari, Edge & Brave: Ποιες ρυθμίσεις να αλλάξετε για να ενισχύσετε το απόρρητο;

Επίσης στον Firefox 93 έρχεται η λειτουργία αποκλεισμού λήψεων HTTP από σελίδες HTTPS, ακολουθούμενη από την εμφάνιση ενός dialog στους χρήστες που προειδοποιεί ότι αποτελεί πιθανό κίνδυνο ασφάλειας και ερωτάται εάν επιθυμούν να συνεχίσουν καθώς και τον αποκλεισμό λήψεων από δοκιμασμένα iframes.

Το πρόγραμμα περιήγησης έχει επίσης τελειώσει με την προεπιλεγμένη υποστήριξη για κρυπτογράφηση 3DES, αλλά θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο όταν οι ιστότοποι χρησιμοποιούν παρωχημένες εκδόσεις TLS.

Ο Firefox 93 συσκευάζει επίσης την τρίτη έκδοση της τεχνολογίας SmartBlock, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει το Google Analytics, το Optimizely, το Criteo, το Amazon TAM και διάφορα διαφημιστικά javascript της Google με τοπικές εκδόσεις που συμπεριφέρονται όπως τα πρωτότυπα για να αποτρέψουν την καταστροφή ιστότοπων.

Δείτε επίσης: Πώς να αντιγράψετε τα URL όλων των ανοιχτών καρτελών στον Firefox

Το πρόγραμμα περιήγησης αλλάζει την πολιτική παραπομπής για να διασφαλίσει ότι οι ιστότοποι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το προεπιλεγμένο trimming που εφαρμόζει ο Firefox στις διευθύνσεις URL μεταξύ ιστότοπων.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com