Η SpaceX τερμάτισε την παραγωγή των νέων καψουλών αστροναυτών Crew Dragon, δήλωσε στέλεχος της εταιρείας στο Reuters, καθώς η εταιρεία διαστημικών μεταφορών του Elon Musk συσσωρεύει πόρους για το πρόγραμμα διαστημόπλοιων επόμενης γενιάς.

Δείτε επίσης: Γεωμαγνητική καταιγίδα καταστρέφει 40 δορυφόρους Starlink της SpaceX

Ο περιορισμός του στόλου σε τέσσερα Crew Dragons προσθέτει περισσότερη επείγουσα ανάγκη στην ανάπτυξη του τελικού διαδόχου της κάψουλας αστροναυτών, του Starship. Το λανσάρισμα του Starship έχει καθυστερήσει πολύ λόγω εμποδίων ανάπτυξης κινητήρα και ρυθμιστικών αναθεωρήσεων.

Η εταιρεία πρέπει να μάθει πώς να διατηρεί έναν στόλο και να διορθώνει γρήγορα απροσδόκητα προβλήματα χωρίς να καθυστερεί ένα πολυάσχολο πρόγραμμα αποστολών αστροναυτών.

Η SpaceX είπε ότι θα διατηρήσει την ικανότητα να κατασκευάζει κάψουλες – εάν προκύψει μια τέτοια ανάγκη στο μέλλον – , αλλά υποστήριξε ότι «η διαχείριση του στόλου είναι το κλειδί».

Δείτε επίσης: Τμήμα πυραύλου της SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το φεγγάρι

Το επιχειρηματικό μοντέλο του Musk υποστηρίζεται από επαναχρησιμοποιήσιμα διαστημόπλοια, επομένως ήταν αναπόφευκτο η εταιρεία να σταματήσει την παραγωγή αυτών των καψουλών.

Το Crew Dragon έχει πετάξει πέντε πληρώματα κυβερνητικών και ιδιωτικών αστροναυτών στο διάστημα από το 2020, όταν πέταξε το πρώτο ζεύγος αστροναυτών της NASA και έγινε η κύρια διαδρομή της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη μεταφορά ανθρώπων από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μετά από κάθε πτήση, οι κάψουλες υποβάλλονται σε ανακαίνιση στις εγκαταστάσεις της SpaceX στη Φλόριντα, τις οποίες η εταιρεία ονομάζει «Dragonland».

«Η SpaceX είναι πολύ καλή στο να εντοπίζει αυτά τα προβλήματα και στη συνέχεια να ενεργεί γρήγορα για να τα διορθώσει», είπε ο συνταξιούχος αστροναύτης της NASA και πρώην στέλεχος της SpaceX Garrett Reisman, δείχνοντας μια έρευνα το 2021 στην οποία η SpaceX ανακάλυψε και διόρθωσε μέσα σε μήνες μια διαρροή τουαλέτας σε μια κάψουλα του Crew Dragon που είχε πετάξει ανθρώπους δύο φορές.

Η NASA έδωσε στη SpaceX περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη και στη συνέχεια της χρήσης του Crew Dragon για έξι πτήσεις στον διαστημικό σταθμό.

Η SpaceX έχει πετάξει τέσσερα πληρώματα αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό στο πλαίσιο της σύμβασης της NASA με περίπου 255 εκατομμύρια δολάρια ανά πτήση. Η εταιρεία πραγματοποίησε μια πλήρως ιδιωτική αποστολή πέρυσι με τέσσερις επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που χρηματοδότησε την πτήση, για ένα τριήμερο ταξίδι στην τροχιά της Γης.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Η SpaceX θα προσγειώσει ανθρώπους στον Άρη μέσα σε 5 έως 10 χρόνια

Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη ιδιωτικές αποστολές αστροναυτών στο Crew Dragon έχουν προγραμματιστεί με τον κατασκευαστή διαστημικού σταθμού και διευθυντή διαστημικών πτήσεων Axiom Space με έδρα το Χιούστον, με την πρώτη λεγόμενη αποστολή Ax-1 να έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο μεταφέροντας τέσσερις επιχειρηματίες στον διαστημικό σταθμό για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας.

Ο Musk, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός επαναχρησιμοποιήσιμου Starship, το κεντρικό στοιχείο του στόχου του Musk ο οποίος είναι να αποικίσει στον Άρη.

Όπως το Crew Dragon, ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος της SpaceX, ο Falcon 9, και η πιο ισχυρή παραλλαγή του ο πύραυλος Falcon Heavy ανακαινίζονται μετά από κάθε πτήση και δεν μπορούν να πετάξουν στο διάστημα για περισσότερες από μία φορές.

Πηγή πληροφοριών: reuters.com