Το ελικόπτερο Mars Ingenuity της NASA ολοκλήρωσε πρόσφατα την 23η πτήση του πάνω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, πετώντας για 129,1 δευτερόλεπτα σε μία απόσταση 358 μέτρων.

Δείτε επίσης: Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA επιβίωσε την πρώτη του νύχτα στον Άρη

Το αυτόνομο ελικόπτερο έχει επιβιώσει σχεδόν ένα χρόνο στον Πλανήτη Άρη, πολύ περισσότερο ​​από την αρχική αποστολή του που θα είχε διάρκεια μόλις 31 ημέρες.

Το μικρό αεροσκάφος της NASA βάρους περίπου 2 κιλών, ήταν αρχικά προγραμματισμένο για όχι περισσότερες από πέντε πτήσεις. Ωστόσο μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρώσει 23 πτήσεις ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Αποτελεί πλέον ένα επιχειρησιακό εργαλείο, ενεργώντας ως εναέριος ανιχνευτής για το συντροφικό του Perseverance rover.

Το πιο πρόσφατο ορόσημο, έρχεται σχεδόν έναν χρόνο αφότου ολοκλήρωσε την ιστορική του πρώτη πτήση, αιωρούμενο πάνω από τον κρατήρα Jezero του Άρη για 39,1 δευτερόλεπτα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η τοποθεσία ήταν κάποτε πλούσια σε νερό. Επιπλέον, μπορεί να ήταν ένα ιδανικό μέρος για ζωντανούς οργανισμούς, καθώς το νερό μπορεί να ήταν ρηχό και ζεστό, σύμφωνα με την υπόθεσή τους.

Εκτός από αυτό, η γεωλογική δομή αυτής της περιοχής θεωρήθηκε ότι είναι ένα τέλειο σημείο για αναδυόμενη ζωή. Αυτό έκανε τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία ήταν κάποτε τόπος κατοικίας για οποιαδήποτε μορφή ζωής.

Δείτε ακόμα: Ingenuity: Τρίτη πτήση για το ελικόπτερο της NASA στον Άρη

Το Perseverance rover θα χρειαστεί κάποια βοήθεια από το ελικόπτερο Ingenuity σε αυτό το σημείο, καθώς για να εκτιμηθεί σωστά ολόκληρη η περιοχή, θα χρειαστεί να διασχίσει το βραχώδες μονοπάτι αργά για να αποφύγει πιθανές ζημιές.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το ρομπότ Ingenuity μπορεί να λειτουργήσει ως τα μάτια του Perseverance. Θα μπορεί να κατασκοπεύει τους πιθανούς κινδύνους που ενδεχομένως θα εμποδίσουν την πρόοδο του οχήματος. Θα δώσει επίσης στο rover μια πιο ξεκάθαρη ματιά στα πράγματα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κάποια περιέργεια στους επιστήμονες.

Η αποστολή του Ingenuity επεκτάθηκε έως τον Σεπτέμβριο του 2022, επιτρέποντάς του να συνεχίσει να δοκιμάζει τα όριά του προκειμένου να υποστηρίξει το σχεδιασμό μελλοντικών αεροσκαφών για τον Άρη.

«Πριν από λιγότερο από ένα χρόνο δεν ξέραμε καν αν ήταν δυνατή η ελεγχόμενη πτήση ενός αεροσκάφους στον Άρη με τροφοδοσία με κινητήρα», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Thomas Zurbuchen, συνεργάτης διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA. «Τώρα, ανυπομονούμε για τη συμμετοχή του Ingenuity στη δεύτερη επιστημονική εκστρατεία του Perseverance».

Δείτε επίσης: Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA έκανε την πιο ριψοκίνδυνη πτήση του

Για να ενισχύσει τις πιθανότητες επιτυχίας, η JPL της NASA πραγματοποιεί ενημερώσεις λογισμικού για τη βελτίωση της λειτουργικής ευελιξίας και της ασφάλειας των πτήσεων. Το πλήρωμα Ingenuity της NASA, εν τω μεταξύ, έλαβε πρόσφατα το διαπρεπές τρόπαιο του Δρ. Robert H. Goddard του National Space Club & Foundation, το οποίο απονέμεται σε ένα άτομο ή μια ομάδα με πρωτοποριακά επιτεύγματα στο διάστημα ή την αεροναυπηγική στις ΗΠΑ.