Η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SSU) ανακοίνωσε ότι από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, ανακάλυψε και έκλεισε πέντε bot farms με πάνω από 100.000 ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαδίδουν fake news.

Δείτε επίσης: Παραβιασμένα WordPress sites αναγκάζουν τους επισκέπτες να εκτελούν DDoS επιθέσεις σε ουκρανικά sites

Μετά από αίτημα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, πράκτορες του Διαδικτύου πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας πληροφοριακή δολιοφθορά για να ταράξουν την εσωτερική κατάσταση στην Ουκρανία.

Το δίκτυο, το οποίο λειτουργούσε στο Χάρκοβο, το Τσερκάσι, το Τερνοπίλ και τη Ζακαρπατία, είχε ως στόχο να αποθαρρύνει τους Ουκρανούς πολίτες και να διασπείρει τον πανικό διανέμοντας ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη ρωσική εισβολή και την κατάσταση των υπερασπιστών.

Δείτε επίσης: SunCrypt ransomware: Νέα έκδοση με περισσότερες δυνατότητες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SSU, στόχος του δικτύου ήταν να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση σε διάφορες περιοχές, περιορίζοντας την αντίσταση της ουκρανικής πολιτοφυλακής.

Η υπηρεσία επιβολής του νόμου στην Ουκρανία πραγματοποίησε έφοδο στις τοποθεσίες που φιλοξενούσαν τις bot farms και κατέσχεσε τα ακόλουθα αντικείμενα:

· 100 σετ GSM gateways

· 10.000 κάρτες SIM για διάφορες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για συγκάλυψη της δόλιας δραστηριότητας

· Φορητοί υπολογιστές και υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τον συντονισμό των bot

Στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας που κινήθηκε από τους ερευνητές της SBU βάσει του άρθρου. 110 (καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου της Ουκρανίας) του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας, βρίσκονται σε εξέλιξη επείγοντα ολοκληρωμένα μέτρα για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η απόδοση της επιχείρησης αναφέρεται στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Ο ιστότοπος της SSU αρκετές φορές παρέμεινε εκτός σύνδεσης και για παρατεταμένες περιόδους κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, καθώς η υπηρεσία αντιμετώπιζε αυξανόμενες προκλήσεις και έπρεπε να εστιάζει στην αποτροπή μιας στρατιωτικής εισβολής.

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο και αξιέπαινο το γεγονός ότι οι cyber-agencies της Ουκρανίας παραμένουν λειτουργικές, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, και δημοσιεύουν καθημερινές ανακοινώσεις των δραστηριοτήτων τους.

Το Σάββατο, η ουκρανική αστυνομία στον κυβερνοχώρο στην περιοχή της Βίνιτσια ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός άνδρα που χάκαρε λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων μέσω συνδέσμων phishing και τους χρησιμοποιούσε για να πραγματοποιήσει ψεύτικους εράνους πυρομαχικών.

Σήμερα, η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υπολογιστών της Ουκρανίας ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας εκστρατείας phishing που αποδίδεται στη ρωσική ομάδα απειλών UAC-0010 (Armageddon).

Δείτε επίσης: Ενημέρωση κώδικα SonicWall: Δεν είναι διαθέσιμη για όλες τις συσκευές

Η καμπάνια χρησιμοποιεί θέλγητρα εγγράφων που υποτίθεται ότι περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις απώλειες Ουκρανών στρατιωτών για να διασπείρει το malware “PseudoSteel”, το οποίο επιτρέπει στους χειριστές του να αναζητούν εξ αποστάσεως τοπικά αρχεία και να τα ανεβάζουν σε server FTP.

Όλες αυτές οι προσπάθειες εντοπισμού και καταστολής των ουκρανικών δυνάμεων σηματοδοτούν μια νέα εποχή στον πόλεμο όπου οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αγνοήσουν τις κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com